Дори за здравите хора с нормално храносмилане е добре да съобразяват храненето си с потребностите според сезона. За всеки е естествено и напълно нормално, че лятото носим леки рокли, а през зимата обличаме топли палта.

Същия принцип спазваме и при храненето. В студеното време храната трябва да затопля, да е богата на хранителни вещества и на мазнини (авокадо, ядки, домашно несолено сирене). Храната трябва да дава енергия и да укрепва имунната система.

Правило 1

70 на сто от имунната система е в червата. За да се поддържа здравето, е необходимо да се сведат до минимум ферментационните процеси. Изключете всички бобови растения, сурови зеленчуци (най-добре е да се пекат на фурната), алкохол, газирани напитки и сокове от кутии. Предпочитайте да печете без мая.

Правило 2

Добавяйте към ястията "сгряващи" подправки. Куркумата и карамфила са подходящи за печене на зеленчуци и сосове. Мащерката, розмарина, естрагона са за риба, месо и домашни птици. Добавете канела към сладкиши и топли напитки. Подправянето не само ще обогати вкуса на храната, но и ще подкрепи тялото в трудния зимен период.

Правило 3

Включете гореща супа в ежедневното си меню. Много полезни през зимата са италианската зеленчукова супа, както и пюре от тиква, морков или цвекло със соево мляко. Супата бързо засища и затопля.

Правило 4

Има и добра новина! Минималните калории, които трябва да се приемат всеки ден през зимата, трябва да се увеличат с 200-300 калории. Включете в менюто "активен" белтък под формата на постно месо, риба, пилешко. При това не трябва да намалявате физическата активност - в противен случай ще наддавате на тегло.

Правило 5

В студено време имаме недостиг на "слънчевия" витамин D. Той участва в синтеза на допамин - това са нашите емоции, настроение, мотивация и енергия. Витамин D поддържа организма в борбата срещу възпаленията и инфекциите, което е изключително важно през студения сезон! Вълшебният витамин е в големи количества в мазнините на морската риба, хайвера, черния дроб на треска, жълтъка от яйца и лененото масло (отлична замяна на зехтина през зимния период).

Правило 6

За да не бъдете депресирани през зимата, да имате тонус и да спите добре, вие се нуждаете от триптофан. Това е мощен коктейл от серотонин ("хормона на радостта") и мелатонин ("хормона на младостта"). Подходящи храни са пуешко, заек, риба, морски дарове и морски водорасли, ядки, сирена и извара.

Правило 7

В менюто е желателно да се ограничат продуктите, които съдържат излишна фруктоза. Тя често предизвиква ферментационни процеси, последвани от възпаление на червата. Намалете крушите, мангото, гроздето, стафидите и сините сливи. Ако искате нещо "вкусно", по-добре е да изберете мандарини, киви, узрели банани и ананаси. (ХФ)

Как да се храните през зимата