Със заповед на министъра на земеделиетo, храните и горите е определена отстъпка в размер на 0,38 лв. от стойността на акциза за литър закупен газьол през 2017 г. по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”, съобщиха от министерството.

До края на 2018 г. ще бъдат изплатени близо 73 млн. лв., а останалата част от средствата ще бъдат изплатени в началото на 2019 г. 

В рамките на 5 и 10 декември ще тръгнат средствата по първия транш, каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков по време на Осмия национален семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), който започна днес в Пловдив.

Това е третата кампания, в която процесът по кандидатстване за държавната помощ е облекчен и заявленията се подават заедно с опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година. Отпадна задължението за водене на дневник.

Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане се определя на базата на методика с разходни норми. След приема на документи Националната агенция за приходите извършва проверки на фактурите. Помощта се изплаща на земеделските стопани директно, а не както преди това под формата на ваучери за гориво.