Колко километра може да минете с кола, ако сте платили 50 евро за бензин? Този отговор най-вече зависи от цената на горивото в дадена страна и вида автомобил. Изследване на британската застрахователна компания Veygo подрежда държавите по света с най-скъп и и евтин бензин, като прави класация с един модел.

Специалистите анализират цената на горивото в 50 държави, като в случая вземат стандартен Ford Fiesta, в който пълнят резервоара за 50 евро.

На най-евтин бензин се радват в Иран (0,24 евро на литър), което означава, че с 50 евро там могат да бъдат закупени над 200 литра бензин, а за тези пари Ford Fiesta може да измине 3386,67 км.

Интересното е, че резервоарът на фиестата, който побира 45 литра гориво, в Иран се пълни догоре за 10,80 евро, или около 20 лева.

След протестите и падането на цената на суровия петрол на световния пазар средната цена на най-масовия бензин в България е около 1,10 евро, колкото е в Чили. С 50 евро, налети във Ford Fiesta у нас, може да се изминат средно 724 км, което е най-добрият показател сред държавите от ЕС или почти 5 пъти по-малко от иранците. Най-скъпо е в Хонконг, където най-масовият бензин се харчи по 1,8 евро, или с 50 евро могат да се изминат едва 441 километра.