Грижи за лилиума, след като прецъфти

10 октомври 2018
Цветя
19053
1 2
 

Лилиумите са толкова красиви и непретенциозни, че можете да ги отглеждате почти навсякъде. За препоръчване е да засадите луковиците в градината, но ако нямате и голяма саксия ще свърши работа.

Имайте предвид, че лилиумът предпочита песъчлива почва. Обикновените почвени или торфени смеси задържат много вода, което не е много подходящо за луковични цветя. Ако използвате готова смес, задължително към нея добавете пясък в съотношение 1 част пясък и 3 части готова торфена смес. На дъното на саксията сложете малко камъчета за дренаж. Запълнете 1/3 do 1/2 от контейнера с почва, подредете луковиците през около 5 см и ги покрийте.

Препоръчваме да овлажните леко почвената смес, а след засаждане да не поливате на този етап от годината. Излишната влага по време на покой ще доведе до гниене. И потърсете качествена почва, защото евтините могат да ви причинят само неприятности.

Осигурете на луковиците достатъчно покой. Съхранете саксията на хладно място (мазе, гараж, неотопляема стая), където няма опасност да замръзнат. Имайте предвид, че за да се радвате на цветове през лятото, е необходима ниска температура през покоя. Когато времето започне да се стопля, напролет можете да изнесете лилиума на открито и слънчево място. Забележите ли растеж, започнете да поливате.

Първото подхранване да бъде с тор за вегетативна маса, а при следващите наблегнете на фосфор и калии + микроелементи. С нарастването на стъблата ще се увеличава нуждата от вода, но внимавайте да не прекалите с поливките. Помислете и за някаква опора, ако сортовете са високи. Пазете растенията от течение.

Предвид, че лилиумите ще израстнат на височина може да засадите някое ниско или почвопокривно цвете в същата саксия. Така хем ще спестите място, хем ще скриете почвата.

Още от Цветя
0

Оросявайте и поливайте с мека вода “Здравейте! Влюбих се в едно цвете и не можах да се сдържа да не си го купя, но не знам нищо за него, дори името му. Можете ли да ми помогнете?

0

Пита Петя Иванова от гр. Пирдоп, която си е отгледала цветята от семенца Обикновено е много по-лесно да отгледате резник, отколкото семеначета. Става по-бързо, а проблемите,

0

Пензирайте връхчетата Какво да правя сега със сакъзчетата, които си вкорених през есента? Сакъзчетата, както и мушкатата, сега имат нужда от светлина.

0

Направете го до края на февруари. Изберете малки саксийки “Получих грудки от каменно цвете. Кога и в какво да ги засадя?” Глоксинията е прекрасно растение, но не е за всеки.

0

Типично в духа на идващата пролет предстои една цветна, обилна и весела класация. За градинско цвете на месеца не е отличено само едно растение, а цели три. Това са аубриета, арабис и иглика.

Последни новини
0

При дефицит на калций в кръвта се нарушава отделянето на лохии от матката на кравата и рискът от развитие на метрит нараства от 2-12 пъти, напомнят ветеринарни специалисти.

0

Общо 1900 кандидати са заявили желание за подпомагане по време на двата приема по Национална програма по пчеларство за финансовата 2019 г., съобщиха от Държавен фонд земеделие.

0

Не се съхраняват повече от 10 дни Ако държите яйцата за мътене повече от посочения срок, има опасност от рязко снижаване на инкубационните им показатели.

0

Отглеждането им носи висока възвращаемост и е от най-атрактивните земеделски бизнеси Николай Вълканов “ИнтелиАгро” Бизнесът с боровинки е донесъл над 2.4 млрд.

0

Колеги пчелари дискутират на pchelari.com/forum дали е време за активизиране на пчелните семейства или да се изчака трайно хубаво време. 1. Смятам, че е много рано да се вадят рамки,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Още пет географски единици на Луната получиха китайски имена, базирани на откритията на китайската мисия Чанъ-4. Китайското национално космическо управление (CNSA), Китайската академия на науките и Международния астрономически съюз (МАС) проведоха съвместна пресконференция в петък, на която обявиха одобрените от МАС на 4 февруари имена,

Херцогът и херцогинята на Съсекс искат бъдещото им дете да учи в американско училище, съобщава Контакт мюзик. Кралската двойка, която се ожени през май, очаква своето първо дете и те обмислят то да учи в Международното училище Егхам в Съри, предаде БНТ. „Меган иска детето ѝ да бъде напълно наясно за своите американски корени”,

Тази сутрин към 10.30 е получен сигнал за тежък криминален инцидент, станал в къща в столичния кв. „Нови Искър“. По първоначални данни мъж е нанесъл смъртоносни наранявания на родителите си, брат си и баба си, съобщават от МВР. На място са криминалисти на СДВР, които извършват оглед. Задържан е заподозрян за тежкото криминално престъпление –