Сто грама съдържат 79% от дневните нужди от мазнини, 34% от протеините и 7% от въглехидратите. Слънчогледовите семки са изключително полезни за здравето на човека:

* Намаляват нивото на холестерола.

* Благодарение на високото съдържание на калций, магнезий, мед и фосфор укрепват костите и предотвратяват тяхната чупливост.

* Подобряват усвояването на глюкоза, като същевременно помагат за регулиране нивото ѝ.

* Съдържат 76 на сто от дневните нужди от селен. Този микроелемент помага за извеждането от организма на метаболитните продукти и стимулира възстановяването на клетките, увредени от токсините.

* Семките са богат източник на витамин Е - в 100 грама слънчогледово семе се съдържат 166% от дневните нужди на организма. Витаминът защитава клетките на кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и подпомага подмладяването на кожата.

* Благодарение на високото съдържание на протеини, слънчогледовите семки помагат бързото възстановяване на увредените клетки и за подобряване на имунитета. Те са отлична алтернатива на месния протеин.

* Бързо и за дълго време засищат. Подобряват метаболизма.

* Намаляват риска от развитие на рак. Благодарение на високото съдържание на вещества, които предпазват клетките от окисляване. Съдържанието на влакна, от друга страна, улеснява почистването на дебелото черво от отпадни продукти, като по този начин намалява риска от развитие на рак.

* Подобряват съня и настроението. Магнезият, съдържащ се в слънчогледовите семки, помага да се увеличи нивото на хормона на радостта и да се намали стресовият хормон. Съдържащите се аминокиселини помагат за укрепване на съня и преодоляване на безпокойството.

* Полезно за пациенти с хипертония. Съдържащите се калций, магнезий, калий помагат за стабилизиране на кръвното налягане и подобряват състоянието на съдовете.

* Семките стимулират растежа и блясъка на косата, увеличават обема ѝ. Това се дължи на витамин Е, както и на наличието на калций, магнезий, калий и желязо, които стимулират образуването на нови кръвни клетки и по този начин подобряват кръвообращението.