Календар на овощаря през септември - II

11 септември 2018
Овошки
0
25911
 

Растителнозащитни мероприятия

В овощните насаждения

Ябълковите насаждения от къснозреещите сортове се пръскат през първата половина на месеца с Вазтак нов 100ЕК 1,25 мл/10 л вода, Децис 2,5ЕК 3 мл/10 л вода, Кораген 20СК 1,6 – 3 мл/10 л вода, Карате зеон 5КС 2 мл/10 л вода за борба с ябълковия плодов червей и листоминиращите молци – само ако плътността е повече от 4-5 мини средно на лист.

За да се намали зимният запас от яйцата на червения овощен акар, към разтвора се прибавя Санмайт 20 ВП 5 г/10 л вода, Данитрон 5СК 5 мл/10 л вода.

За установяване плътността на крушовия пъпкопробивач в края на месеца се стръскват по 10 дървета за 500 дка, всеки ден, разположени разпръснато в насаждението.

Крушовите насаждения, нападнати силно от листни бълхи и крушова дървеница, се пръскат с Вазтак нов 100 ЕК 2 мл/10 л вода, Децис 2,5ЕК 3 мл/10 л вода, Сумицидин 5ЕК 3 мл/10 л вода. Пръскането е ефективно и срещу крушовия плодов червей.

Обеззаразяват се плодохранилищата.

За да се установи зимният запас от гъботворка, изброяват се яйчните купчини върху листата и дебелите клони на 40-60 дървета, а от пръстенотворка – яйчните пръстенчета върху 20 три- и четиригодишни клонки.

Преглеждат се прасковени плодове в пунктовете за манипулация за откриване на източния плодов червей в незаразените от него райони.

Около две седмици преди беритбата ябълковите и крушовите насаждения, плодовете на които са предназначени за съхраняване, се третират с Флинт макс 75ВГ 2 г/10 л вода, Дитан М-45 20 г/10 л вода, Каптан 80 ВГ 15-18 г/10 л вода за запазването им от късно струпясване и други болести, които се развиват в плодохранилищата.

Кестеновите дървета се пръскат в началото на месеца преди снасянето на яйцата с Метеор 9 мл/10 л вода, Агрия 15 г/10 л вода, Дурсбан 4ЕК 12 г/10 л вода, Фюри 10 ЕК 1,25 мл/10 л вода, Децис 2,5ЕК 4 мл/10 л вода за борба с кестеновия хоботник. Пръскането се повтаря още два пъти през 7 – 10 дни.

В ягодовите насаждения

За борба с плевелите ягодовите насаждения се третират с Лонтрел 300 СК в доза 30-40 мл/дка.

Ягодовите насаждения се поливат с Дурсбан 4 ЕК 15 г/10 л вода, Aгрия 1050 + 15 мл/10 л вода до навлажняване на почвата на дълбочина 15 см срещу ларвите на кореновите хоботници.

Ягодовият посадъчен материал се проверява за болести и неприятели, които се пренасят с него – бели и червени листни петна, коренови хоботници, ягодова нематода, ягодов акар, вирусни болести.

Ягодовият разсад се обеззаразява, ако е нападнат от ягодов акар или ягодова нематода, като се потапя за 13-15 мин във вода с температура 45-46 oC.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
10125
0

Обезпечава нуждата им от храна Есенното торене е важна част от агротехниката на овощните дръвчета, тъй като им осигурява основната част от храната, която е нужна за правилния им растеж и развитие,

9315
0

Сортът представлява мутация на Златна превъзходна, открита в Ажан - Югозападна Франция. В Западна Европа е познат и под името Голденшийн. Дървото има умерен растеж.

3663
0

Дървото има умерен до силен растеж. Плододава предимно на едно- и двегодишна дървесина. Сортът има отлична родовитост. Плодовете са средно едри до едри, конични до закръгли, с асиметрични половинки.

7371
0

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

23940
0

. Повечето овощни видове предпочитат добре огрявани от слънцето места, които са добре защитени от ветровете. . Най-ниските и затворени места не са подходящи за засаждане на овощни дръвчета. .

Още от Фермер
1629
0

Снежната покривка и дъждът, които паднаха през последните дни донесоха надежда за есенниците. Разбира се, тъй нужната за посевите влага, която те ще им осигурят, не е нито навреме, нито достатъчна,

414
0

Това ще стане на 22 и 23 ноември във Виена, Австрия, където ще се проведе конференцията за развитие на растителните протеини в Европейския съюз. Събитието е организирано от австрийския министър на

2160
0

Средствата са заделени за водоснабдяване по подмярка 7.2 - Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от Програмата за развитие на

450
0

Това следва от последните данни на анализаторите за реколтата през настоящия сезон. ЕС може да увеличи вноса на рапица през 2018/19 година до 4,34 млн. тона спрямо 4,24 млн.

2286
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Според високопоставени източници от Брюксел след 5 месеца ще ни приемат по въздух. Паспортният контрол за българи става бърз, самолетите от и за София вече няма да са на най-крайните гейтове До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух.

“Има такова шоу” се казва представлението, което ще бъде показано на 12 декември. На сцената ще излезе националният отбор по художествена гимнастика. Зрителите ще видят също и акробатични номера от националите по акробатика и скокове на батут. Робева е включила в шоуто още националните ни отбори по спортна аеробика,

Мис България 2013 г. Нанси Карабойчева е на почивка в Рим. За няколко дни красавицата успя да види известния фонтан “Ди Треви” и да се снима пред него. Освен това посети парка Савело, известен като Портокаловата градина, заради десетките посадени наоколо портокалови

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа