Календар на овощаря през септември

11 септември 2018
Овошки
0
14103
1 2 3 4 5 6
 

Агротехнически мероприятия

В овощните разсадници

Продължават грижите за семенилищата, като се поливат при засушаване и се обработват. Внимава се да не прораснат подложките.

Не по-късно от средата на месеца привършва окулирането на подложките в питомник първа година.

Превръзките се преглеждат и при опасност от впиване, се разхлабват.

Почвата в питомниците, утъпкана от присаждачите, се обработва.

Обработва се и почвата в питомник втора година.

Продължава прочистването на маточните насаждения от примеси.

В овощните насаждения

Грижите в младите насаждения са насочени към своевременно прекратяване на растежа, за да може дървесината да узрее и да се закали. Препоръчва се умерена поливка, при продължително засушаване.

Започва беритбата на есенно – зимните сортове ябълки и круши. Беритбената зрялост на плодовете може да се определи по комплекс от признаци:

Сила на задържане на плода. В беритбена зрелост плодовете се отделят лесно от носещата ги дървесина.

Избистряне цвета на кожицата и месото. В съзряващите плодове съдържанието на зелени пигменти намалява и се увеличава на жълтите и червените.

Твърдост на плодовото месо.

Възраст на плода. За всеки овощен вид и сорт съществува генетично определен срок от цъфтеж до беритбена зрялост.

Чрез скорбялна проба

Извозва се набраната продукция.

Сортират се плодовете.

Внасят се плодовете в плодохранилището. Плодовете, определени за хладилно съхраняване, трябва да бъдат здрави, без механични повреди от транспорт, градушка и др., както и без поражения от болести, неприятели и растително-защитни препарати.

Зареждат се камерите. Най-икономично и резултатно хладилната площ в плодохранилищата се използва при употреба на каси-палети с размери 120/80/75 см, поставени една над друга.

Поддържа се определен режим на съхраняване. Оптималната температура за съхраняване на плодове е около 0 oC, при относителна влажност на въздуха 85-90%

Извършва се контрол през периода на съхранение.

В ягодовите насаждения

При необходимост се напояват както младите, така и старите ягодови насаждения.

Разсадът за създаване на нови насаждения се изважда и се съхранява.

Извършва се есенно засаждане на разсада в новите ягодови насаждения.

В малиновите насаждения

Маточните насаждения се поддържат чисти от плевели.

Младите и плододаващите насаждения се обработват редовно.

Плододавалите издънки се изрязват, изнасят се и се изгарят.

Продължава подготовката на площите за нови насаждения.

В касисовите насаждения

При засушаване се полива 1-2 пъти според нуждите. Почвата се обработва редовно.

Вкоренилищата се поливат 1-2 пъти. Почвата се обработва и се поддържа рохкава и чиста от плевели.

Подготвят се площите за новите касисови насаждения. Както и при малината, преди риголването площта се наторява с 3-5 т оборски тор, 80-100 кг суперфосфат и 25-30 кг калиев сулфат на декар.

В насаждения с други култури

Приключва лятното присаждане на Кавказка хурма с пъпки от райска ябълка.

Извършва се проверка за прихващането на пъпките и при необходимост се извършва разхлабване на превръзките.

След като присадниковият летораст на лимона израсне на 10-15 см височина, подложката се изрязва без чеп над мястото на присаждането и за да се изправят и привържат леторастите се забиват малки колчета.

Продължава беритбата на смокини

Почвата в насажденията, семенилищата и питомниците от южни култури се поддържа рохкава и чиста от плевели.

При нужда се напоява редовно, особено актинидията.

Продължават грижите за заложените за вкореняване в началото на юли зелени резници от актинидия, арония, облепиха и др.

Започва процесът на закаляване. Постепенно броят и продължителността на оросяването се намаляват. Осъществява се постепенно проветряване на вегетационните съоръжения.

Календарът подготви Кирил Кръстев

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
11061
0

Обезпечава нуждата им от храна Есенното торене е важна част от агротехниката на овощните дръвчета, тъй като им осигурява основната част от храната, която е нужна за правилния им растеж и развитие,

9756
0

Сортът представлява мутация на Златна превъзходна, открита в Ажан - Югозападна Франция. В Западна Европа е познат и под името Голденшийн. Дървото има умерен растеж.

4032
0

Дървото има умерен до силен растеж. Плододава предимно на едно- и двегодишна дървесина. Сортът има отлична родовитост. Плодовете са средно едри до едри, конични до закръгли, с асиметрични половинки.

7785
0

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

24381
0

. Повечето овощни видове предпочитат добре огрявани от слънцето места, които са добре защитени от ветровете. . Най-ниските и затворени места не са подходящи за засаждане на овощни дръвчета. .

Още от Фермер
216
0

Днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представя на редовното заседание на правителството годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г.

684
0

През нощта валежите ще са повсеместни, значителни в източната половина от България, а в северозападните райони дъждът ще преминава в сняг. Утре от запад валежите ще започнат да отслабват,

7119
0

Дори и най-изисканият гастроном ще хареса вкусното и необичайно ястие от пилешки воденички. Приготвени по тази рецепта, те са крехки, с интересен, изразителен вкус.

2700
0

Дукена Жолева През невегетационният период признаците на гъбната болест се наблюдават по узрелите леторасти. Кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни

1683
0

Един от биологически важните параметри е разположението на восъчните пити, напомнят специалистите от beehoney-bg.eu. Обикновено разположението е паралелно във вертикална плоскост.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Унгарското правителство изключва възможността за екстрадиция на бившия македонски премиер Никола Груевски в Македония. Това съобщи днес унгарският министър на правосъдието Ласло Трочани, цитиран от ТАСС. Той не може да бъде изпратен в страна, в която го преследват, каза Трочани пред унгарска телевизия.

Работилият 13 г. като журналист във вестник "24 часа" Павел Колев ще е новият силен човек в "Левски". Собственикът на клуба Спас Русев е убедил заместник изпълнителния директор на футболната ни централа да поеме цялата власт на стадион "Георги Аспарухов", съобщава "Спортал". Колев ще заеме позицията на Красимир Иванов.

Със 116 гласа "за и 62 "против" (всички присъстващи от БСП и ДПС) Народното събрание току-що освободи Валери Симеонов и избра Марияна Николова за вицепремиер. "Къде е Волен?", попита от трибуната Иван Ченчев от БСП, след като не гласува нито един от 8-те депутати на "Атака".  Николова присъства в пленарната зала през целия 4-часов дебат.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа