Използването на ленено масло за обогатяване на снесените кокоши яйца с омега-3 мастни киселини и за по-добрия здравословен статус на кокошките, съобщава Poultry Science. То е по-ефективно от използването на смлени ленени семена. До този извод стигат американски учени.

Те сравняват концентрацията на омега-3 мастни киселини в семената и в маслото и съпоставят възможността на ефективно усвояване на полезни микроелементи от различни източници от кокошки-носачки. И установяват, че при използването на масло равнището на алфалиноленовата, ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселини в жълтъка на яйцата било по-високо, отколкото при влагането в комбинираните фуражи на смлени ленени семена.

Освен това лененото масло в големи количества подобрява конверсията на фуража, докато при превишаване на пределните концентрации смляното ленено семе влошава този показател, установяват учените. Затова те съветват в комбинираните фуражи за кокошки-носачки да се добавя ленено масло.