Веднага спрете да я галите

Опашката на котката е важен инструмент за предаване на информация на околните. С нейна помощ мяукащите любимки изразяват най-различни чувства

Да видим основните:

Ако котката размахва опашка бавно и с прекъсвания, като че ли я прехвърля от място на място, това означава, че тя размисля и не знае какво решение да вземе.

Бързите махове на опашката свидетелстват за възбуда и раздразнение

Когато котката бие яростно с опашка по земята и настрани, това означава, че направо е освирепяла и е по-добре да не я закачате. Ако в това време я пипате или галите, веднага спрете. В противен случай рискувате да ви ухапе.

Котката маха опашка и преди да нападне жертвата си. Тогава тя се притиска към земята, готвейки се за скок, като тъпче с предни лапи и с целия си вид демонстрира намерение да се хвърли - било то върху гълъб на балкона или върху играчка.

Крайчето на опашката на заинтересованата любопитна котка рязко се движи.

Но опашката може да изразява и миролюбиво настроение. Ако котката се изгърбва, а опашката й стърчи нагоре и се чува мъркане, това значи, че любимката ви иска да я погалите. А когато ви посреща на вратата с вдигната опашка, която трепери и се трие о краката ви, така тя изразява любовта си към вас.

Котка се готви за скок
Котка се готви за скок
Ако опашката на котката ви трепери и тя се трие в крака ви, така тя изразява любовта си към вас
Ако опашката на котката ви трепери и тя се трие в крака ви, така тя изразява любовта си към вас