Опасно ли е виното от "Отел"

28 ноември 2017
В лозята
1
180387
Няма снимка
яма доказателства, че директните сортове са отровни, и още повече, че произведената от тях ракия съдържа вредни вещества
1 2 3
 

Според консултантът на в. "Хоби фермер" по вино и спиртни напитки инж.Николай Бакалов за сорта "Отел" е известно, че спада към т.н. директни сортове грозде.

Това означава, че той може да се засажда директно от пръчка без подложка и не страда от известните опасни заболявания като филоксера, която, между другото, причини унищожаването на лозарството в Европа през 19-и век.

Този сорт бива наричан още с популярното дива американска лоза.

По какво се различава лозата от европейската - най-вече по вкуса и аромата.

Има силно подчертан ягодов и малинов вкус и аромат, нетипичен за европейската лоза.

Именно поради това и виното произведено от тези сортове няма типичния вкус на това от европейските сортове.

Това е една от причините международната организация по лозата и виното OIV да забрани използуването на директните сортове за производство и продажба на вино по света.

Наличието на такъв сорт грозде във виното се открива лесно чрез химически анализ на дигликозида малвин.

Той е багрилно вещество от типа на антоцианите, което не се съдържа в европейската лоза.

Отдавна съществува схващането, че малвинът е канцерогенен затова се забранява наличието му във виното.

Но лично аз, а и много колеги, доказателства за това не сме открили, казва Бакалов. А в същото време се знае, че малвин има в много други храни, които никой няма желание да забранява.

Например:

- Има го в зеленчуци като авокадо, цвекло, зеле, моркови, патладжани, зелен грах, царевица, зехтина (зелен и черен), лук, картофи, и плодове като ябълка, смокиня, диня, ревен, ягода, дюля, праскова, круша, слива, грозде, кайсии, банани, къпини, боровинки, череши.

Но и аз като технолог смятам, че от от такова грозде е по-добре да се произведе ракия отколкото вино. Тя е с приятен плодов аромат, твърди инж. техн. Николай Бакалов.

Никой не е доказал, че сортовете са отровни

Алжирка, липа, лисича опашка - хубаво е да се заменят, но това да стане, когато ще ги изкоренявате

"Отел" и другите директни сортове, наричани от хората по места алжирка, липа, лисича опашка и други отдавна се отглеждат в страната ни.

Почти от десетилетия са обвинени като канцерогенни.

Товапроизлезе от европейски и световни изследвания, за които обаче и днес не може да се каже, че са категорично доказани с анализи и факти.

Вярно е, че отдавна са забранени за промишлено производство на вино - заради наличието на дигликозиди, неразрешени за производството му.

Това обаче е валидно за промишленото производство, а според специалистите - технолози, биха могли да се използват за домашно производство на ракия и вино и да се консумират - и това на практика става.

Правилно е обаче, ако един ден трябва да сменяте лозите, да ги замените с културни сортове, които днес ги има в изобилие.

Що се отнася до дигликозидите те са нелетливи което означава, че при дестилацията няма опасност да преминат в ракията и направена от такива сортове, тя няма да бъде опасна за консумация.

При виното се проявяват в характерния лисичи тон, който на мнозина напомня животински аромат. Често този аромат напомня на силно плодов - на ягоди или на горски плодове и дори се харесва.

Да знаете, че понякога ароматът може да стане и неприятен

Причина за това е, че може да се трансформира при окисление или при дестилация и да се превърне от фруктов в тежък и неприятен.

Какво каза науката до тук?

Сортът грозде "Отел" е от тези, които имат свойството да акумулират в себе си по-големи дози от дадени химични елементи.

За "Отел" се смята, че може да акумулира повече селен от почвата.

Заради това сортът е отдавна забранен във френското лозарство и в други държави, не се отглежда и от него не се правят вина и ракии.

1 от Димитров на 30 ноември 2017
Отелът няма нищо общо със сорта "Лисича опашка" - нито по форма и едрина на грозда, нито по цвят и едрина на зърната,нито по срок на зреене. Различен е и вкусът им.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
15039
0

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

15471
0

Минералните вещества сега ще защитят и от зимните студове Пролетното, както и есенното подхранване е много важно, защото най-пряко засяга бъдещата реколта.

6885
0

От 16 октомври трябва да се подпомага по новите правила Според МЗХГ проектонаредбата за предоставяне на финансова помощ по национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода

67671
0

За ябълчно-млечнокиселата ферментация отговаря на читатели д-р инж.-техн. Николай Бакалов Ябълчно-млечнокиселата ферментация е почти толкова важна, колкото и алкохолната.

19341
0

Олиото от семки се смята за най-полезната мазнина Събраните гроздови семки, за които е известно, че са много полезни, могат да бъдат използвани в домакинството и за укрепване на организма по няколко

Още от Фермер
3402
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3186
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

684
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система. Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите,

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа