Опасно ли е виното от "Отел"

28 ноември 2017
В лозята
340758
Няма снимка
яма доказателства, че директните сортове са отровни, и още повече, че произведената от тях ракия съдържа вредни вещества
1 2 3
 

Според консултантът на в. "Хоби фермер" по вино и спиртни напитки инж.Николай Бакалов за сорта "Отел" е известно, че спада към т.н. директни сортове грозде.

Това означава, че той може да се засажда директно от пръчка без подложка и не страда от известните опасни заболявания като филоксера, която, между другото, причини унищожаването на лозарството в Европа през 19-и век.

Този сорт бива наричан още с популярното дива американска лоза.

По какво се различава лозата от европейската - най-вече по вкуса и аромата.

Има силно подчертан ягодов и малинов вкус и аромат, нетипичен за европейската лоза.

Именно поради това и виното произведено от тези сортове няма типичния вкус на това от европейските сортове.

Това е една от причините международната организация по лозата и виното OIV да забрани използуването на директните сортове за производство и продажба на вино по света.

Наличието на такъв сорт грозде във виното се открива лесно чрез химически анализ на дигликозида малвин.

Той е багрилно вещество от типа на антоцианите, което не се съдържа в европейската лоза.

Отдавна съществува схващането, че малвинът е канцерогенен затова се забранява наличието му във виното.

Но лично аз, а и много колеги, доказателства за това не сме открили, казва Бакалов. А в същото време се знае, че малвин има в много други храни, които никой няма желание да забранява.

Например:

- Има го в зеленчуци като авокадо, цвекло, зеле, моркови, патладжани, зелен грах, царевица, зехтина (зелен и черен), лук, картофи, и плодове като ябълка, смокиня, диня, ревен, ягода, дюля, праскова, круша, слива, грозде, кайсии, банани, къпини, боровинки, череши.

Но и аз като технолог смятам, че от от такова грозде е по-добре да се произведе ракия отколкото вино. Тя е с приятен плодов аромат, твърди инж. техн. Николай Бакалов.

Никой не е доказал, че сортовете са отровни

Алжирка, липа, лисича опашка - хубаво е да се заменят, но това да стане, когато ще ги изкоренявате

"Отел" и другите директни сортове, наричани от хората по места алжирка, липа, лисича опашка и други отдавна се отглеждат в страната ни.

Почти от десетилетия са обвинени като канцерогенни.

Товапроизлезе от европейски и световни изследвания, за които обаче и днес не може да се каже, че са категорично доказани с анализи и факти.

Вярно е, че отдавна са забранени за промишлено производство на вино - заради наличието на дигликозиди, неразрешени за производството му.

Това обаче е валидно за промишленото производство, а според специалистите - технолози, биха могли да се използват за домашно производство на ракия и вино и да се консумират - и това на практика става.

Правилно е обаче, ако един ден трябва да сменяте лозите, да ги замените с културни сортове, които днес ги има в изобилие.

Що се отнася до дигликозидите те са нелетливи което означава, че при дестилацията няма опасност да преминат в ракията и направена от такива сортове, тя няма да бъде опасна за консумация.

При виното се проявяват в характерния лисичи тон, който на мнозина напомня животински аромат. Често този аромат напомня на силно плодов - на ягоди или на горски плодове и дори се харесва.

Да знаете, че понякога ароматът може да стане и неприятен

Причина за това е, че може да се трансформира при окисление или при дестилация и да се превърне от фруктов в тежък и неприятен.

Какво каза науката до тук?

Сортът грозде "Отел" е от тези, които имат свойството да акумулират в себе си по-големи дози от дадени химични елементи.

За "Отел" се смята, че може да акумулира повече селен от почвата.

Заради това сортът е отдавна забранен във френското лозарство и в други държави, не се отглежда и от него не се правят вина и ракии.

Още от В лозята
0

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Последни новини
0

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

0

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

0

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

0

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

0

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Коментари
1 от Димитров на 30 ноември 2017
Отелът няма нищо общо със сорта "Лисича опашка" - нито по форма и едрина на грозда, нито по цвят и едрина на зърната,нито по срок на зреене. Различен е и вкусът им.

Обиден коментар

2 от Байрактаров на 13 декември 2019
Малко уточнение- в дъждовната 2017 отелът също заболя.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Роботи, говорещи повече от 53 езика, откриват треска и определят дали хората носят правилно маските си за лице в Белгия – на първа линия за контрол в болници и в магазини, съобщи БГНЕС. Хората, които пристигат в Университетската болница в Антверпен, от вторник ще трябва да отговарят на въпроси онлайн или в интерактивен павилион

На 80 години почина шефът на европейската борба Цено Ценов. Ценов е роден на 9 септември 1939 година в село Марково, Пловдивско. Завършва СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Българска филология и история". Целият му живот бе отдаден на борбата. Първо работи като секретар на федерацията, а след това две години е неин председател

Като гледах първата пресконференцията останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взете от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки. това заяви преди минути в спецсъда Атанас Бобоков В килията даже един ат арестантите се