През късната есен, когато в градината почти не са останали ярки цветове , които да радват очите, декоративното зеле започва да отваря очарователната си розетка.

Това е една удивителна култура. Растението формира голяма розетка листа и по форма напомня разцъфващо цвете. Цветовете на растенията варират от почти белоснежни до тъмночервени.

Декоративното зеле е перфектното растение за онези от вас, за които отглеждането на цветя е предизвикателство, защото е лесно за гледане и устойчиво на температури под нулата.

Използва се за оформяне на смесени бордюри и за създаване на разноцветни композиции - самостоятелно или с други растения.

Много чар придава на орнаменталните вази и контейнери в градината, особено през зимата. Тогава, когато всичко е сиво и тъжно - виолетовите, карминеночервените или бледожълтите къдрави листа на зелето озаряват градината.

Майсторското им съчетание, според окраската и формата на листата, може да замести летните и есенни цветя за дълго през мрачната зима. Предпочита рохкава богата почва, слънчево изложение и редовни поливки.

Композиции в саксии, сандъчета и контейнери

Декоративна зелка, като роза в контейнер,дървено ведро,метална кофа или голяма керамична саксия ще украси мястото ви за почивка в градината.

На терасата за барбекю например или пред входната врата, можете да разположите две саксии симетрично от двете страни и така веднага съответната зона ще придобие приветлив и дори тържествен вид.

Оригинална градинска композиция може да се получи с декоративно зеле в дървено ведро. Разположете я където предпочитате. Важното е все пак мястото да е слънчево.

В зависимост от размера на контейнера можете да засадите в него едно или няколко растения - едноцветни, или съчетайте два или няколко цвята.

Можете да комбинирате зелето с други растения - то чудесно се съчетава с бръшлян или бегония с малки цветчета и листа.

Около пътечките, до пейките и на терасите, можете да сложите контейнери и да украсите с декоративно зеле.

Красиво е и да аранжирате в керамична саксия зелки от един цвят, като ги съчетаете с декоративна трева.

Растенията в кашпи и контейнери се нуждаят от добро поливане и подхранване. Идеалният вариант е да ги поливате през ден.

След настъпването на големите студове можете да приберете саксиите в дома, където зелето ще "цъфти" и украсява още дълго.

Оригинални лехи

Вашата леха ще запази своята красота и в студените дни, когато листата на зелето ще впечатляват с ярки цветове - розови, нежно-жълти, виолетови, бордо, сини и др.. Даже само едно такова растение е способно да украси неголяма саксия или контейнер, а ако направите от тях леха дълго ще й се любувате. Леките замръзвания не пречат на това растение, а цветовете му стават все по-наситени.

Както с храстите и с многогодишните, така и със зелето можете да създавате различни удивителни композиции.

С различните сортове можете да оформяте фигури и орнаменти. Възможно е да създадете и вертикални лехи.

Шахматно

За да направите такава леха разполагате растения в два цвята шахматно в редове. Засаждането на зелето не е сложно - разсадите са силни, големи и обикновено се прихващат добре.

Кръгово засаждане

Красива леха с помощта на декоративното зеле можете да сътворите, като го засадите на вълни,редове или в кръг. При всички варианти ще се получи красива и оригинална леха.

Вертикална леха

Декоративното зеле може да се използва даже за създаване на вертикална леха. но затова е нужен специален контейнер, състоящ се от няколко части и малки контейнери за засаждане на растенията.

Два срока за засаждане

Първият е края на август и през септември - когато разсадите са все още млади, и вторият - от средата на октомври до началото на ноември.

По-късното засаждане има няколко предимства, в сравнение с това през август - растенията не се "източват", листата им се обагрят в по-наситени цветове и не страдат от горещините.

Декоратвното зеле, което се отглежда от семена, понася тройно презасаждане - пикиране, доотглеждане на разсада до началото на обагрянето, и засаждане на постоянно място за украса.

СЪВЕТ

За да се избегне стреса при есенното засаждане, специалистите препоръчват растенията да не се полагат директно на терена, а заедно със саксиите да се подреждат в по-големи сандъчета, саксии или контейнери.

Различни видове

F.cripa - растение до 60 см височина със изящни, разрязани листа, тънкозавити по края, зелени или пурпурно-виолетови.

F.laciniana - височина до 60 см с згънати, заострени, дълбоко-врязани по края листа или със смесена окраска.

F.palmifolia - израства до 200 см, със събрани листа във вид на розетка. На края на стъблото листата са тесни, изгънати, тъмнозелени на цвят с ширина до 40 см и повече.

F.prolifera - 60 см височина със големи, изгънати листа, вълнисти по края с ясно изразени жилки с червени, розово-червени или бели цветове, като често преминават от едно обагряне в друго.