През месец септември продължават да зреят много десертни сортове грозде. При тях гроздето се прибира на 2-3 пъти в зависимост от момента на узряване.
Започват да зреят някои от винените сортове.

Гроздоберът започва при установяване на захарност не по-малко от 20-22% при червените и 16-18% при белите сортове.

ЗА ПОЛЕТО - БИТОВ ЗАХАРОМЕР
Захарното съдържание се определя при полски условия с битов захаромер, който дава приблизително точни стойности. След беритбата на гроздето, след която е добре да се направи един почвен анализ, може да започне торенето на лозята с фосфор и калий и след което да се извърши обработката.

Б.Р. За почвен анализ е най-добре да се обърнете към експертите от регионалните служби за съвети в земеделието, които могат да занесат пробата ви в лаборатория за изследване на почвата.