Боровинка - как да я отглеждате

26 март 2017
Овошки
95535
1 2 3 4 5
 

През последните години боровинката се превърна от екзотика в често срещана в любителските градини. Все още обаче градинарите нямат много информация за отглеждането й и затова задават въпроси.

С кои изисквания трябва да се съобразите:

Най-подходящи са планинските места, където климатът е по-умерен. Въпреки това растението е устойчиво на студ, като по време на покоя през зимата издържа понижение на температурата на въздуха до минус 22-25 градуса.

Понася късните пролетни студове. Цветовете на културната боровинка са по-студоустойчиви от тези на горската и на много други овощни видове. Видът цъфти през май, когато почти няма опасността от мразове.

Въпреки че понася засенчване, расте и се развива по-добре, ако се засади на добре огрявано място.

Предпочита по-леки почви - песъчливо-торфените с кисела реакция (pH 4,3-4,8). Неподходящи за растението са тежките глинести почви или почвите с алкална реакция.

Тъй като кореновата система на растението е разположена по-плитко, не понася засушаване.

Може да я засадите и през пролетта

Боровинките, както останалите овощни видове, се засаждат през есента или пролетта. В зависимост от това колко растения ще се отглеждат, това може да стане в редове или разпръснато из градината.

При засаждане на повече растения, се оформят редове, които са на разстояние 2,5-3,0 метра един от друг. В самия ред разстоянията могат да варират в зависимост от сорта - между 1.00-1.50 м.

Редовете трябва да са ориентирани в посока север-юг, за да са по-добре огряти от слънцето.

Напоследък разсадът от боровинки се продава в контейнери. Предлагани така растения могат да се засаждат почти целогодишно. Ако времето за периода е много топло, трябва да се осигури напояване.

Препоръчително е разсада да е поне 2 годишен с добре развита коренова система.

Ако разсадът е купен в саксии, корените се изтръскват от почвата и се разстилат добре, за да могат да се разположат добре в посадъчната ямка.

При отглеждане на боровинки поливането е задължително. Така че ако растенията са повече, капковата система е добро решение.

Цветовете през първите 1-2 години се премахват, за да не се изтощава младото растение.

Да се изберат няколко сорта

За да берете по-продължително време плодове, препоръчително е да се засадят няколко сорта. Те трябва да са с различен период на узряване - ранни, средно късни и късни.

Още от Овошки
0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

0

Присаждането при ореха се прави малко по-различно от другите дръвчета. Нарича се присаждане на прозорче. За да се извърши операцията, необходим е нож с две успоредни остриета,

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Последни новини
0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

0

От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen.

0

Телевизията, интернет, пресата и други медии са пълни с информация за това колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи. Отдавна сме се научили, тръгвайки на екскурзия или на море,

0

Болести и вредители през началните фази от вегетацията Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Агротехническият срок за сеитбата на зимната рапица е от 25.08 до 20.09.

Коментари
1 от Георги Йонков на 27 март 2017
Здравейте! Могат ли боровинките да се отглеждат в саксии на терасата?

Обиден коментар

2 от bgfermer на 27 март 2017
Могат в по-голяма саксия.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Кралицата на Великобритания Елизабет II се оплака на австралийския премиер Скот Морисън, че тревата пред Бъкингамския дворец е повредена от хеликоптерите на американския президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Според нея по време на държавното посещение на Тръмп във Великобритания в началото на юни хеликоптерите на американския лидер кацали в