През последните години боровинката се превърна от екзотика в често срещана в любителските градини. Все още обаче градинарите нямат много информация за отглеждането й и затова задават въпроси.

С кои изисквания трябва да се съобразите:

Най-подходящи са планинските места, където климатът е по-умерен. Въпреки това растението е устойчиво на студ, като по време на покоя през зимата издържа понижение на температурата на въздуха до минус 22-25 градуса.

Понася късните пролетни студове. Цветовете на културната боровинка са по-студоустойчиви от тези на горската и на много други овощни видове. Видът цъфти през май, когато почти няма опасността от мразове.

Въпреки че понася засенчване, расте и се развива по-добре, ако се засади на добре огрявано място.

Предпочита по-леки почви - песъчливо-торфените с кисела реакция (pH 4,3-4,8). Неподходящи за растението са тежките глинести почви или почвите с алкална реакция.

Тъй като кореновата система на растението е разположена по-плитко, не понася засушаване.

Може да я засадите и през пролетта

Боровинките, както останалите овощни видове, се засаждат през есента или пролетта. В зависимост от това колко растения ще се отглеждат, това може да стане в редове или разпръснато из градината.

При засаждане на повече растения, се оформят редове, които са на разстояние 2,5-3,0 метра един от друг. В самия ред разстоянията могат да варират в зависимост от сорта - между 1.00-1.50 м.

Редовете трябва да са ориентирани в посока север-юг, за да са по-добре огряти от слънцето.

Напоследък разсадът от боровинки се продава в контейнери. Предлагани така растения могат да се засаждат почти целогодишно. Ако времето за периода е много топло, трябва да се осигури напояване.

Препоръчително е разсада да е поне 2 годишен с добре развита коренова система.

Ако разсадът е купен в саксии, корените се изтръскват от почвата и се разстилат добре, за да могат да се разположат добре в посадъчната ямка.

При отглеждане на боровинки поливането е задължително. Така че ако растенията са повече, капковата система е добро решение.

Цветовете през първите 1-2 години се премахват, за да не се изтощава младото растение.

Да се изберат няколко сорта

За да берете по-продължително време плодове, препоръчително е да се засадят няколко сорта. Те трябва да са с различен период на узряване - ранни, средно късни и късни.