Според най-голямата фермерска организация в Италия Coldiretti оцелелите от земетресенията крави са получили стрес и са намалили млеконадоя си с 10%. Животните са в истински шок: те отказват да се хранят и дори не могат да спят.

За щастие земетресенията няма да повлияят на производството на прочутата пармска шунка, тъй като за по-голяма част от производството й се използват животни, които се отглеждат в район, незасегнат от земетресенията.

Производителите на прочутите в цял свят сирена от района на Северна Италия, известен като италианската долина на храната (тук се произвеждат едни от най-престижните селскостопански стоки - пармезан и балсамов оцет от Модена, прочутата пармска шунка), загубиха една десета от запасите си, съхранявани в 13 склада заради първото разрушително земетресение. Около 300 хиляди пити Пармиджано Реджано, по-известно като пармезан, и около 100 хиляди пити Грана Падона са унищожени, са пресметнали от Coldiretti.

Смята се, че почти половината от съхранявания пармезан е повреден и зреенето му не може да продължи. Според информация на Coldiretti унищожени са 70 процента съхранявания пармезан със срок на зреене 3 месеца, 50 процента - със срок на зреене 9 месеца, и 40 процента - със срок на зреене 12 месеца. Всяка пита пармезан тежи по 40 кг.

В магазините, засегнати от земетресението, е имало около 10 процента от произведения пармезан, чието годишно производство е от около 3,3 млн. пити. Към тези загуби трябва да се прибавят около 100 хил. пити Грано Падано, на склад в в Мантуа, представляващи около 2 процента от производството му.
Според шефа на консорциум Grana Padano Стефано Барни  (на снимката) загубите се оценяват на около 200-250 млн. евро. По инициатива на фермерската организация Coldiretti, след проведени тестове за годност падналите от земетресението пити пармезан се разфасоват в пакети от по 1 кг и се продават на цена, определена от мандрата. Инициативата има за цел да подпомогне пострадалите фермери. Тя е подета и във Facebook.