Маточината се превърна в хит сред земеделските производители в Добруджа. След бума на лавандулата, тази билка се оказва следващата етерично-маслена култура, която започва да се отглежда в житницата на България, пише Agro.bg

Завишеният интерес към етерично-маслените култури доведе и до засаждането на все по-големи площи с маточина в Добруджа.

Цената на маслото от маточина е фактор за завишаване на площите с билката – достига до 2200 евро за килограм. В земеделската служба в Добрич все още няма статистика за площите с тази билка, тъй като тя не фигурира в номенклатурата. Първоначалната инвестиция за 1 дка маточина възлиза на 600-700 лв., а от декар се добиват средно между 800 грама и килограм и половина масло.

До момента в страната има 1000 дка с маточина, като прогнозите са площите с етерично-маслената култура да достигнат до 3000 дка в края на 2016 г.