Д-р Валентин Иванов, квмн

Гъбичките (микроспорията) е много разпространено заболяване, което засяга както домашните любимци - кучета и котки, така и човека. Виновници за него са микроскопични гъбички, разпространени навсякъде около нас.

Гъбичките атакуват мъркащите ни приятели обикновено в преходните сезони - пролет и есен, когато имунната система е най-отслабена

Никоя котка не е застрахована от нападение на гъбички. Това се потвърждава и от факта, че почти 2/3 от писаните боледуват.

Как се проявява болестта?

Обикновено започва с окапване на космената покривка: локално на окръглени участъци или по цялото тяло. Ако вкъщи често откривате валма от косми по канапето или фотьойлите, това може да е първият признак за наличие на гъбички вкъщи.

Често микроспорията се съпровожда с чесане на животното без по тялото на котката да има паразити

При човек обикновено заболяването протича с появата на сърбящи червени петна по цялото тяло. Нещо повече - летящите фини пухови косъмчета не се забелязват във въздуха, но попадат в дихателната система на човек и предизвикват тежки алергии. Количеството на тези косъмчета при микроспория се увеличава многократно.

Когато контактувате с мъркащите четириноги на ваши приятели и познати, както и с котки от улицата, бъдете особено предпазливи да не пренесете някой ужасен "подарък" на вашия мъркащ любимец. Гъбичките са изключително прилепчиви и се предават много бързо и лесно, а лечението им е продължително и неприятно.

Заболяването е упорито и неприятно, но е лечимо

За премахване на гъбичките се използва антимикотичният разтвор за външна употреба имаверол, с който писаната се изкъпва 3-4 пъти през 3-4 дни. По време на обработката на котката ползвайте гумени ръкавици. Съдът, в който разтваряте препарата, трябва да се изхвърли след употреба.

С лечебна цел се използват и ваксините

Биокан, Поливак и Вакдерм, които се поставят 1 път седмично в продължение на 3-4 седмици. С профилактична цел се прилагат 2-3 пъти годишно и това предполага, че няма да се появи заболяването.

Разбира се, не на последно място наложително е особено през преходните сезони да се дават витаминно-минерални препарати и много важните мастни киселини - омега -3и омега- 6. Те поддържат и засилват кожния и общия имунитет на мъркащите.

Не пускайте болната котка да излиза на улицата. По време на лечението котката с микроспория не трябва да има никакъв контакт с други животни

Контактът с хора също трябва да е ограничен, особено с деца.

Постелката, съдовете и инвентарът на котката трябва всекидневно да се дезинфекцират до пълното излекуване на животното.