Рецептата е на Лиляна Калоянова от Пазарджик
Първи вариант: Млякото се събира от няколко дни и се оставя в хладно помещение при температура 13-15 градуса, за да протече млечнокиселата ферментация. След това се подлага на избиване.
При втория начин млякото се оставя в плитки съдове на стайна температура за една нощ. Върху повърхността му се отделя млечна мазнина под формата на каймак. Той се събира и се запазва на хладно място при температура 13-15 градуса, за да протече млечнокиселата ферментация.
След като се събере достатъчно количество, каймакът се подлага на избиване.
Важно! Маслото, получено и по двата начина, е с малка трайност.

По-доброкачествено масло се получава от кисело мляко.

След издояването млякото се прецежда, сварява се, охлажда се до 40-42 градуса и се подквасва.
След като коагулира, се оставя да изстине и се държи 4-5 часа при температура 12-13 градуса. След това киселото мляко се избива. Полученото по този начин масло е вкусно и трайно.
Избиването в т. нар. буталки в продължение на 30-45 мин. е съществен момент при приготвянето на масло. Количеството на млякото или сметаната, които се слагат в буталката, не бива да надвишава 35-40% от нейния обем. Времето за избиването зависи от силата на ударите и от температурата, която трябва да е 11-13 градуса. При по-висока температура избиването става за по-кратко време, но се получава по-малко масло и има по-големи загуби на млечна киселина в суроватката.
Избиването се прекратява, когато образуваните маслени зърна са колкото просено зърно.

Ако се пропусне този момент, се получават големи маслени зърна и маслото е нестройно. В края на избиването маслените зърна, които плуват над течността, наречена мътеница, се отделят и се прецеждат през сито. После се промиват с преварена и изстудена вода. Количеството на водата за измиване трябва да е равно на количеството избито масло.
Получените маслени зърна се подлагат на гнетене, за да се съберат в еднородна маса. При гнетенето част от водата и мътеницата се отделят, а останалата част се разпределя на малки капчици в маслото.
Маслените зърна се натискат с ръка и се оформя къс масло, като се буцата се притиска с длан. Образувалият се пласт се навива и пак се натиска и така 6-10 пъти.
Важно! От 10 л краве мляко с масленост от 3,5 до 4% се получава 450-550 грама чудесно домашно краве масло.