Независимо от добрите грижи, които е положил за пчелните семейства през есента, пчеларят трябва да ги контролира и през зимата, за да се избегнат някои неблагополучия и да се осигури доброто им зимуване. Особено важно е след бури и валежи да се посeти пчелинът.

По това време на годината пчелите вече са събрани в кълбо и са в полуактивно състояние. Те се движат бавно към хранителните запаси, прогризвайки похлупачетата на килийките с мед, който изразходват много пестеливо.

През този месец в повечето райони на страната има няколко периода на значително затопляне на времето. Макар и кратки (по няколко дни или часове на деня), те могат да бъдат добре използвани за пълно облитане на пчелите,  което е много важно за по-нататъшното нормално зимуване и активизиране. Резултатите биха били още по-добри, ако то става масово. Когато температурата се повиши над 12 градуса и част от пчелите излетят навън, трябва леко да се почука по кошера, за да излетят и останалите.

Преди облитането пред кошерите трябва да се осигури сух терен, без сняг и вода, като се поставят подръчни материали. При това облитане опитният пчелар може до голяма степен да установи състоянието на пчелните семейства.

Още по темата очаквайте в следващ брой на "Хоби фермер"