Земната ябълка (Helianthus tuberosus) или позната още като топинамбур, земна гулия, земна круша, е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа (сем. Asteraceae).

Има подобни на него жълти съцветия, но са по-дребни (6-10 см). Листата са яйцевидни, с назъбени краища.

Малко цифри

Топинамбурът на височина достига 1,5 м (понякога може да достигне 4!!! метра). Кореновата система е переста - на 10-15 см в рохка почва корените се разклоняват и се разпростират до 4-4,5 м хоризонтално и до 1,3 в дълбочина. Това е причина растението да издържа на суша. На едно и също място топинамбурът може да се отглежда до 30 години. Клубените се ядат и тежат между 20-30 до 100 грама. В зависимост от сорта са различни на цвят - бял, жълт, розов, виолетов или червен. Сърцевината е нежна и сочна с приятен сладникав вкус.

Гост от миналото

Названието на земната ябълка идва от едно от индианските племена в Чили - топинамбо. Те още от древността познавали растението и се хранели с него толкова често, колкото в момента ние ядем картофи. Всъщност на външен вид топинамбурът много прилича на картоф. Има голяма прилика и в начина на отглеждане, както и в използването. В Америка топинамбурът има голямо значение за хората, практикуващи изкуството да оцеляват. Многократно също така е спасявал от гладна смърт първите европейски заселници в Америка.

Засаждане и грижи

Топинамбурът не е претенциозен към почвата. Все пак той се развива по-лошо върху кисели почви и в ниски места, които през пролетта се заблатяват. Културата може да се използва за разработването на участъци с тежка почва. Теренът през есента се прекопава, а на бедните почви се внасят допълнително органични и минерални торове.

Земната ябълка се размножава чрез клубени. Подбират се с размер на средно голямо яйце. Времето за засаждане съвпада с това при картофите - края на април - средата на май.

Засаждането на клубените се прави в траншеи. След това внимателно се засипва траншеята с почвата. Дълбочината на засаждане е около 15 см, а разстоянието между клубените в един ред - 45 cм, а между редовете - 1м.

Времето от засаждането на земната ябълка до поникването ѝ е около 2-4 седмици, а от засаждането до събирането на реколтата есента - 40-50 седмици.

Грижите за топинамбурът не изискват големи усилия. Когато стъблата достигат височина от 30 см, растението се окопава. При продължително засушаване трябва да се полива.

Когато стеблата достигнат около метър височина, в началото и в края на лехата се поставят подпори върху които се опъва връв от двете страни на растенията. Това трябва да се направи, защото високите стъбла се извиват и се клатят при повеите на вятъра и могат да се счупят. Много удобно е топинамбурът да се засади покрай оградата.

По време на бутонизацията гулията се подхранва с течен разтвор на микроелементи или минерални торове. Бутоните се прореждат.

През есента, след като листата увяхват, стъблата се почистват и изрязват на височина 30 см над земята. Клубените могат да се вадят през есента - септември-ноември, или да се оставят за напролет през април-май. Останалите да презимуват грудки се покриват с пръст, оборски тор или слама.

През пролетта всички клубени на земните ябълки са изкопани, избират се тези, които ще оставите за засаждане. Ако не се откопаят клубените, гулията се разраства и може да превземе цялата градина.

Лечебни свойства

Хипократ казва, че “Храната трябва да е лекарство, а лекарството трябва да бъде храна”. Това в пълна сила важи за земната гулия. Пресният сок се използва за намаляване на киселинността на стомаха при киселини. Подходящ е за лечение на полиартрит. Той има изразено противовъзпалително действие. Сокът нормализира храносмилателната система (облекчава стомашните болки и чревни спазми), помага при запек. Топинамбурът въздейства благотворно на сърдечносъдовата система. Полезен е при атеросклероза, хипертония, тахикардия, исхемична болест на сърцето.

Земната ябълка помага при подагра, камъни в бъбреците, анемия, затлъстяване. Отварата намалява нивото на кръвната захар, понижава кръвното налягане, повишава нивото на хемоглобина, има благоприятен ефект върху панкреаса.

Гулията трябва да бъде включена в диетата за жителите на големите градове заради неблагоприятна екологична ситуация там. Тя има способността да неутрализира негативните ефекти от влиянието на околната среда.

Извежда от тялото на тежки метали, токсини, радионуклеиди и излишния холестерол. Антитоксичният ефект земната ябълка се дължи на съвместните действия на инулин и фибри, влизащи в състава ѝ.

Опасна ли е, в какви случаи?

Както полезните, така и вредните свойства на земната ябълка все още не са напълно изяснени. Учените твърдят, че този продукт е абсолютно безопасен, освен ако не сте свръхчувствителни към него.

Освен това, лекарите препоръчват да се ограничи консумацията на суров топинамбур, ако страдате от подуване на корема, тъй като той може да доведе до образуване на газ в червата. По този начин се влошава състоянието на пациента.

Въпреки редицата терапевтични свойства на земната ябълка, диетолози все пак препоръчват да я използвате в комбинация с балансирана диета, за да се постигне желаният положителен ефект, без да навредите на здравето си.

Рецепти

Салата със земна ябълка

Изчистете грудките и ги настържете на едро ренде. Можете да ядете самостоятелно или да добавите към салата от домати и краставици. Подправете с подправки и ленено масло. Използвайте всякакви зеленини - магданоз, копър, магданоз

Салата от топинамбур с ябълка

1-2 глави топинамбур се почистват и настъргват на едро ренде. Добавете ябълка (може и нея да настържете, а може и да я нарежете - както предпочитате). Подправете с лимонов сок (около 2/1 чаена лъжичка). Поръсете със зелени подправки или нарязан зелен лук. Добавете ленено масло. Може да прибавите и сурови настъргани моркови.

Салата с топинамбур, кисело зеле и ябълки

За основа на салатата вземаме предишната рецепта като добавяме кисело зеле. Украсяваме отгоре със зеленина.

Салата от земна ябълка, моркови и дайкон (китайска ряпа)

Основата на тази рецепта е първата. Добавят се морковите и ряпата, които са настъргани на едро ренде. Подправя се с ленено масло или зехтин.

Сок от топинамбур

Клубените се измиват много добре и се пускат в сокоизстисквачка. Ако нямате, можете да ги настържете и изстискате с тензух. Няма нужда да белите грудките.

Прецедете сока и го пийте в прясно състояние. В хладилник се съхранява до 12 часа. Пийте по поволин чаша от този сок преди ядене в продължение на 2 седмици. Оказва благотворно въздействие на стомаха, при киселини и главоболие. Облекчава запек и чревни колики.