Съществува погрешно схващане, че прасетата са всеядни. Когато се отглеждат в частно стопанство, на прасетата се дават хранителни остатъци от масата на стопанина. А за да се намалят разходите за отглеждането им, те се хранят с картофи, цвекло, както и с връхни части от зеленчуци и окосена трева. Този подход често води до отравяне, но и до фатален край.
Затова ще ви кажем:
- кои продукти категорично не трябва да се слагат в хранилката;
- как да разпознаете признаци на отравяне;
- и как да окажете първа помощ, за да спасите животното.
Започваме с картофите
Угояването на прасета с картофи е класически селски начин на отглеждане. Картофите се смятат за безплатен продукт, тъй като се отглеждат в собствен парцел, докато зърно или смесен фураж трябва да се закупят. Картофите се съхраняват добре до следващата реколта, така че можете да давате на прасетата през цялата година.
Стопаните с опит знаят, че
прасетата наддават добре на тегло с картофи,
въпреки че въглехидратната „диета" води до липса на мускулна маса и затлъстяване. При угояване с картофи добивът на месо е сравнително малък, с дебел слой мазнини.
Всички некачествени картофи
се използват като храна за добитък:
- дребни;
- нарязани;
- а също и картофени обелки - което е напълно нормално.
Напомняме! Грижовният стопанин никога няма да дава на прасетата гнили, както и покълнали картофи с издънки и зелени грудки.
Но ако прасетата се отглеждат навън, животните могат да се нахранят до насита с покълнали картофи.
Внимание! След юли остатъците от миналогодишните картофи стават негодни за употреба, а клубените дават дълги кълнове. Когато се подготвя избата за новия сезон, собствениците често изхвърлят остатъците от покълнали картофи в кошчето.
За какво да внимавате
0 Ако гнилите картофи ще причинят само храносмилателни разстройства и диария, то храненето със зелени картофи, обелки с кълнове и картофени върхове ще доведе до тежко отравяне.
0 Надземната част на картофа, както и кълновете и кората, която позеленява на светлина, са с високо съдържание на соланин. При варене и задушаване на грудки с кората, в бульона също присъства соланин. Това е алкалоид, който причинява нарушаване на нервната система и разрушаване на червените кръвни клетки.
Отравяне с картофи
Отравянето със соланин не се проявява веднага. Признаци на лошо здраве се наблюдават на следващия ден или в деня след консумация на зелени картофи или обелки с кълнове.
Първите признаци на отравяне са стандартни:
- обилно слюноотделяне;
- повръщане;
- диария.
Животните са депресирани, не са много активни, лягат, заравят се в постелката и не реагират на дразнители. Телесната им температура не се повишава, но пулсът става ускорен. При тежко отравяне животните проявяват мускулна слабост, а в критични случаи се развива парализа. Соланинът нарушава бъбречната функция, урината става червена и уринирането става затруднено.
Да се има предвид!
- при леки случаи на отравяне симптомите изчезват в рамките на 2-3 дни;
- при тежки случаи отравянето със соланин е фатално.
Първа помощ
Ако признаци на отравяне се появят скоро след хранене на прасета с лоши картофи, трябва да се предизвика повръщане, за да се изчисти стомахът.
На прасетата често се дава тинктура от кукуряк в количество 1-2 мл на животно.
Важно е да се знае: кукурякът е отровно растение.
В препоръчителни дози лекарството повишава стомашната подвижност, дразни лигавицата, което причинява повръщане. Предозирането с тинктура от кукуряк води до отравяне.
Полезно е също така да се дават на животното адсорбенти, за да се ускори отделянето на токсините от червата. На прасетата се дава активен въглен в количество 5-10 г на килограм живо тегло или се хранят с бяла каолинова глина, до 100 г на глава.
В тежки случаи на отравяне, ветеринарният лекар може да предпише инжекции с кофеин за подпомагане на сърдечната дейност, както и интравенозна глюкоза за подобряване на общото състояние.
Да се има предвид
- Зелени картофи, съхранявани на светло, покълнали грудки и счупени кълнове, картофени връхчета - всичко това не трябва да попада в храната за свине при никакви обстоятелства.
- Когато варите картофи с кора за храна на добитък, излейте бульона, не давайте вода на животните и не давайте варени кореноплодни зеленчуци заедно с водата, в която са били варени.
Фуражното цвекло е добър
заместител на картофите
Цвеклото е богато на въглехидрати, храната се усвоява бързо и насърчава натрупването на мазнини и високо съдържание на нитрати, което е характерно за културата.
Внимание! Когато се дава прясно и когато е сварено, фуражното цвекло е безвредно за добитъка.
При бавно охлаждане обаче, ако сварените кореноплодни растения престоят дълго време в топла вода,
нитратите се превръщат в нитрити,
които са опасни за здравето на животното:
- нитритите нарушават функционирането на кръвоносната система;
- кръвта не се насища с кислород, което води до бърза смърт на животното от задушаване.
Най-високата концентрация на нитрити в цвеклото е 12 часа след края на готвенето, при условие че кореноплодите са били във водата, в която са били варени през цялото време.
Варената коприва има подобен
ефект върху организма на свинете
Растението е богато на витамини, така че копривата често се добавя към храната, предварително запарена, за да се премахне лютивостта и да се подобри вкусът на храната. Копривата често расте на плодородни почви, така че в листата ѝ се натрупват нитрати, които след продължително запарване се превръщат в нитрити.
Симптоми на отравяне с цвекло
Отравяне с нитрити се появяват доста бързо, в рамките на един час след хранене. Прасетата започват да повръщат, слюноотделянето се увеличава. Поради остра липса на хемоглобин лигавиците на устата и очите побледняват. А муцуната и върховете на ушите стават синкави, кожата става хладна, а телесната температура се понижава.
Животните не стават, заравят се в постелката и когато се опитат да станат, се чувстват много слаби и се олюляват. При тежко отравяне прасетата започват да получават конвулсии, които завършват със смърт.
Първа помощ
Ако се открият симптоми на отравяне с нитрити, е необходимо незабавно да се измият стомасите на животните, за което през сонда се прилага слаб разтвор на бледорозов калиев перманганат, който предизвиква повръщане.
След като повръщането спре, на прасетата се дават да пият слузести отвари, за да се свържат токсините в стомашно-чревния тракт:
- ленено семе;
- овес;
- ориз;
- нишесте.
В случай на остро отравяне с нитрити, ветеринарният лекар предписва подкожни или интравенозни инжекции с 1% воден разтвор на метиленово синьо, което се прилага в 5% разтвор на глюкоза, със скорост 0,1 мл синьо на кг живо тегло.
За да се избегне образуването на нитрити
във варено цвекло или задушена коприва, е необходимо водата да се отцеди веднага след готвене, за да може храната да се охлади бързо.
Не е препоръчително да се приготвят варени храни за резерв, по-добре е да се запари малко количество цвекло за едно хранене. Варените кореноплодни зеленчуци се дават веднага след като храната се охлади.
Върховете на цвеклото съдържат дори по-високи нива на нитрати от самото цвекло, така че листата на кореноплода не се дават на свине.
Солта е необходим компонент
от диетата на свинете
Натриевият хлорид е необходим за поддържане на водно-солевия баланс в организма. На свинете се дава сол с храна, като се добавя към домашно приготвена комбинирана храна по време на угояване на зърно или осоляване на влажна каша.
Дозировката за добавяне на сол е 1% от общия обем на зърнената смес, т.е. 1 кг сол на 100 кг натрошено зърно. При хранене със зърно, едно възрастно прасе изяжда около 4 кг фураж на ден, следователно получава около 40 г сол на ден с фуража. При угояване с мокра каша и други фуражи е необходимо да се придържате към тази норма - не повече от 2 супени лъжици сол на ден.
За прасенцата нормата на консумация на сол е много по-ниска, 0,5% от общия обем на зърнената смес или не повече от 10 г на глава на ден при хранене с влажна каша.
Отравянето със сол при прасетата се случва доста често. Дори опитен стопанин може случайно да добави двойно количество сол към храната, ако се разсее по време на процеса на приготвяне на храната.


Коментари