За да обезпечите резитбата, ви трябват набор от инструменти. За целта си подгответе:

  • стълба;
  • овощарски ножици;
  • ножици с по-дълга дръжка;
  • градински трион;
  • нож за подрязване.

Всички инструменти трябва да са остри и удобни за работа.

Имайте предвид, че тъпият инструмент уврежда кората и оставя неравномерни разрези, от които впоследствие могат да навлизат фитопатогени, а и неприятели.

Ако ще премахвате някое дърво, тогава е добре да имате и акумулаторен трион.

Задължително!

Преди работа не забравяйте да дезинфекцирате остриетата на всички инструменти, за да избегнете инфекция. За да направите това, можете да използвате различни фармацевтични дезинфектанти - спирт, формалин и др.

Препоръчително е инструментите да се обработват след подрязване на всяко дърво.

.

След резитба на по-дебели клони, както и всички рани по дърветата, трябва да се обработят с овощарска замазка. Обработката на срезовете ще ускори заздравяването им и ще предпази дървесната тъкан от патогенни микроорганизми и насекоми.