Вие сте собственици на красива градина, проектирана по всички правила на ландшафтния дизайн?

Но изведнъж се сблъсквате с проблем: трябва да отсечете мъртво или болно дърво. Какво да правите с останалия пън, който разваля външния вид на градината?

Всъщност това е възможност да покажете въображението си, да положите малко усилия и да превърнете стария пън в ярка и забележителна черта на градината!

Цветна леха

Какво може да бъде по-красиво от ярко цъфтяща цветна леха в градината? Пънът, останал от дървото, ще бъде интересно решение за декориране на цветна градина.

За да направите това, направете 10-20 см вдлъбнатина в централната част на пъна (оставяйки около 8 см страни). В долната част на вдлъбнатината, под ъгъл навън, пробийте няколко дупки за оттичане на вода. На дъното трябва да се постави дренаж (ситният чакъл е добър). Напълнете дупката с необходимата смес за саксии.

Изберете растения, които отговарят на стила на вашата градина. Те могат да бъдат както цъфтящи, така и тревисти видове.

Петуния, настурция, декоративни ягоди и други увивни растения са отличен вариант за такова цветно легло. Малко дръвче или папрат ще изглежда стилно.
Дивите цветя също са подходящи - метличина, тагетес,невен, флокс. Ако искате да покриете целия пън, можете да засадите растения и около него. Такава цветна леха няма да остане незабелязана.

Приказен стил

Фантазирайте и експериментирайте с приказния дизайн, особено ако пънът се намира близо до детската площадка. Можете да направите прозорци и врати, да прикрепите стълба и покрив, да поставите фигурки на гноми, пеперуди, гущери и птици наблизо... Ще получите една малка вълшебна островна къщичка, която ще зарадва както децата, така и вас.

Можете да поставите къща или хранилка за птици на пън, да изградите мини-езеро, като напълните дупката с вода и засадите влаголюбиви растения. Пънчето може да се превърне и в стойка за саксийни растения.

ВНИМАНИЕ

Дървото е естествен материал, който има тенденцията да се влошава с времето. Ето защо, за всяка употреба на пъна, предварително го третирайте, за да го предпазите от унищожаване, като използвате специални продукти, боя или лак.

Градински декор и скулптура

Единична композиция от пънове и различни корчове и клони, останали от дървото, ще изглежда интересно и оригинално.

Пънът може да служи като отличен материал за любителите на дърворезбата. Можете да направите невероятни творби - гъби, животински фигурки, приказни герои или градинско плашило. Има много възможности за използване на стар пън. Всички те са оригинални и лесни за изпълнение. Фантазирайте, измислете нещо свое и отсеченото дърво, ще се окаже не проблем, а произведение на изкуството.

Ако пънът се намира на тъмно и влажно място, можете да го украсите с мъх. Мъхът може да се вземе от гората или да се засади и да се отгледа върху вашия пън. За да се захване, поливайте го с мътеница. А за да расте интензивно, трябва да се навлажнява от време на време.

До такава композиция могат да се засадят увивни растения. Тази опция е подходяща за естествения стил.

Декоративна живопис и мозайка

Пробвайте се като художник и нарисувайте на пънчето някакъв орнамент. Такъв шедьовър ще изглежда интересно, а може да се използва и върху градинска мебел. Това могат да бъдат табуретки или столове с облегалка, стойки за саксии или мини-масички за плодове и напитки.

Можете и да прикрепите плот с произволна форма към малък пън, украсявайки всичко, например с мозайки или боядисване - масата за хранене е готова. Семпло, но с вкус. И най-важното, ползвате естествени екологични материали

Пънът може да служи като отлична платформа за интелектуални игри. Начертайте цветни квадратчета върху повърхността на дървената къща и в свободното си време можете да играете игра на дама.

Осветление

За осветяване на градината могат да се използват и пънове. За да направите това, ще ви е необходима светеща боя, която ще използвате за обработка на разреза на пънчето. Можете също така да прекарате изолиран кабел и да монтирате електрическа крушка във вдлъбнатината или просто да използвате акумулиращи лампи. Такива еко-фенери вечер ще помогнат за създаването на романтична атмосфера и ще добавят дълбочина към нощната градина.

Отглеждане на гъби

Ако следвате някои прости препоръки, овладяването на отглеждането на гъби върху пънове няма да бъде трудно. Това ще ви позволи да имате пресни гъби на масата.

Мицелът може да се намира не само върху почвата, но и върху пънове. Видовете гъбички, растящи върху тях, се наричат сапрофити. Тяхната среда за размножаване са микроорганизми, живеещи в дървесината. Сред тях има ядливи и неядливи гъби.

Настилки

Предимствата на използването на дървени пънчета (разфасовки, резени, трупи) като материал за настилки на пътеки вече са оценени от много градинари. Пътеките, ви позволяват да се движите удобно около обекта, и изглеждат органично сред зелените площи и са чудесен фон за цъфтящите цветни лехи.

Преди да пристъпите директно към полагане на пътека от дървени изрезки парчетата трябва да бъдат обработени, за да ги предпазите от насекоми и гъбички.