Ако котката ви дъвче електрическите кабели, имате причина за безпокойство. Поведението може да се дължи на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) или други фактори, свързани с околната среда или здравето, като например стрес или стоматологичен проблем. Независимо от причината, дъвченето на кабелната инсталация е опасно за котките, освен че руши електрическата структура у дома, поврежда уредите и е неприятна ситуация.

За щастие има начини да спрете котката да дъвче кабели: със защитни покрития, като ѝ предложите алтернативни предмети за дъвчене или като отстраните основните причини. Съществува известна мистерия около причините, поради които котките избират електрическите кабели за дъвчене. Една от теориите е, че кабелът прилича на опашка на друго животно и основният котешки инстинкт я принуждава да атакува всичко, което прилича на опашка. Това предположение не отговаря на въпроса защо котката продължава да дъвче кабела, след като открие, че към него няма прикрепено животно. Допълнителни причини за дъвченето на кабели могат да бъдат:

Проблеми със зъбите

Котките, които изпитват болка в устата, причинена от стоматологични проблеми, могат да се отдадат на гризане в опит да облекчат дискомфорта. Между 50 и 90% от котките на възраст над четири години страдат от някаква форма на стоматологично заболяване. Затова е важно да се обърне превантивно внимание с редовни ветеринарни стоматологични грижи, включително прегледи и почистване.

Скука или бездействие

Ако котката ви е по-възрастна, тя може да има комбинация от проблеми, които да предизвикат дъвкателни наклонности. С напредването на възрастта те често развиват остеоартрит, което може да доведе до драстично намаляване на нивото на активност. Когато котката не е в състояние да се движи и да прави упражнения, да изследва или да взаимодейства толкова много със света, скуката и произтичащият от нея стрес могат да я накарат да търси други начини за забавление.

Медицински проблеми

В по-напреднала възраст може да има и метаболитни проблеми, като например хипертиреоидизъм, които повишават нивото на активност на котката и увеличават желанието ѝ да гризе. Кръвният скринингов панел може да разкрие лечим проблем, който да разреши дъвченето.

Пика поведение

Пика се определя като желание за дъвчене на материали, които нямат хранителна стойност. Някои примери включват хартия, ластици за коса, пластмаса и други обичайни домакински предмети. Въпреки че недостигът на желязо и недохранването могат да бъдат причини за пика, при котките проблемът най-често е свързан със скука, тревожност и други основни проблеми, свързани с поведението.

Стрес

Стресът може да предизвика широк спектър от странни поведения. В тези случаи дъвченето служи за облекчаване на тревожността и просто кара котката да се чувства по-добре в емоционално отношение.

Как да спрете дъвченето?

Заведете котката си на преглед при ветеринарен лекар, ако тя проявява неподходящо поведение на дъвчене, за да бъдат открити и отстранени всички основни здравословни или поведенчески проблеми. Междувременно вземете мерки, за да предпазите от електрическото напрежение:

- Покрийте кабелите, като ги прекарате през PVC тръби или като ги залепите с тиксо. Всичко, което може да им попречи да изглежда, че се движат сами (от вентилатор или течение например), може да бъде наистина полезно, за да не се интересува котката от тях.

- Използвайте хуманни средства за отблъскване на котки, които се активират при движение. На пазара се предлагат няколко такива, които могат да разпръскват лека струя въздух, да съскат или да издават други звуци, за да изпратят котката в друга посока.

- Предложете алтернативи за дъвчене, като например картон или одобрени за котки лакомства за зъби. Има няколко одобрени от Ветеринарния съвет за орално здраве, които могат да помогнат за предотвратяване на зъбен камък и да помогнат на котката да дъвче по подходящ начин.

- Добавете към храната на котката смилаеми фибри, които карат някои котки да намалят дъвченето или дори да спрат напълно. Пресни зеленчуци, зелен фасул или маруля, добавени в купичката за храна на котката, могат да свършат работа. Някои от търговските диети с „формула за космени топки" също могат да подействат, тъй като те също осигуряват повишено количество фибри.

Намалете тревожността, за да премахнете нуждата от дъвчене. Помислете дали да не опитате синтетичен котешки феромон за лице, за да облекчите стреса и да успокоите котката. Уверете се, че котешката тоалетна е чиста и че Писана има достатъчно играчки и време за игра с вас, за да предотврати скуката.