По-често това се наблюдава при растения, отглеждани в парници и оранжерии

Големият брой цветове не гарантира богата реколта. Понякога на пръв поглед изглежда, че всичко се развива добре - разсадът е бил силен, необходимите грижи, свързани с поливането и торенето са извършени правилно и стриктно, всичко е по график, но плодовете не се „появяват".

Нарушаването на процеса на опрашване е една от основните причини за слабата реколта не само от домати, но също така от пипер, патладжан, краставици и други зеленчукови култури. В естествени условия прашецът се пренася от насекоми и вятър.

Определена роля за това играят температурата на околната среда и влажността на въздуха - показатели, които са много трудни за наблюдение при отглеждане на зеленчуци в култивационни съоръжения.

Ако има цветове, но няма образуване на плодове, то това означава, че имате проблем.

За опрашването

Доматът е самоопрашваща се култура, което означава, че всяко едно растение има и мъжки, и женски цветове. Когато прашецът, узрял в тичинките, попадне върху плодника на същото или на друго растение в рамките на 12-36 часа, то поленът, уловен върху близалцето на плодника, ще достигне яйцеклетката и ще се оплоди.

Разбира се, насекомите и вятърът също помага в този процеса на опрашване. Така например, когато пчелите кацат върху жълтия цвят на доматите, вибрацията на крилете им разпръсва прашеца наоколо и опрашването започва.

В оранжерия

При благоприятни условия процесът на опрашване и оплождане протича самостоятелно и не изисква намеса. Ако обаче забележите, че доматите цъфтят, но не се образуват плодчета, то оплождането е нарушено.

Може ли да помогнете?

Да, с няколко прости практики:

  • Поддържайте температурата в оранжерията между 20-25°C, тъй като твърде високите температури (над 30-32°C) ще повлияят негативно на качеството на полените. За да намалите температурата в оранжерията, засенчете растенията, като поставите бял покривен материал под горната част на оранжерията.
  • Редовно проветрявайте и поставете няколко контейнера с вода в оранжерията, така че те да „отнемат" топлината.
  • Уверете се, че влажността в оранжерията е не по-висока от 70%, в противен случай прашецът ще „се търкаля" на бучки и няма да свърши работа. За да предотвратите това, поливане на доматите се извършва регулярно. Ако е възможно, мулчирайте почвата под растенията.
  • Не позволявайте на растенията да растат прекомерно, т.е. да образуват излишна зелена маса – отстранявайте колтуците и при необходимост прекършете върховете.

В градината

Проблемите с опрашване може да има и при растенията, отглеждани на открито в градината. При недобро опрашване може да се стигне до окапване на цветовете и до образуване на некачествени плодове.

Най-често причина за некачественото опрашване са високите дневни и нощни температури. Ако нощните температури са по-високи от 20-22°С, почти сигурно ще има проблеми с опрашването на доматите. Високата температура и сушата ще доведат до некачествено опрашване и опадане на цветовете. Горещите сухи ветрове могат да засилят този процес. Понякога цветовете опадат и при нощни температури под 13°С. Най-оптималните нощни температури за опрашването са между 15-20°С.

Важно!

  • За ръчно опрашване на домати, препоръчително е леко да разклатите цветните части два пъти на ден (сутрин и вечер).
  • Ако отглеждате по-малко на брой доматени растения, можете внимателно да прехвърлите цветен прашец от едно цвете на друго с помощта на четка за рисуване.

Интересен начин за опрашване е използване на електрическа четка за зъби. Вибрацията на четката имитира движението на крилата и освобождаването на полените върху плодниците.

  • В специализираните магазини се предлагат различни продукти, които също могат да подобрят опрашването.

Пиперът и патладжанът също са самоопрашващи се култури. Цветовете на тези растения се опрашват от собствен прашец, но понякога се оплождат и от съседни растения.
Пиперът и патладжанът също са самоопрашващи се култури. Цветовете на тези растения се опрашват от собствен прашец, но понякога се оплождат и от съседни растения.