Готовите салати се търсят от доста години и колкото по-цветни са те, толкова по-привлекателни са. Все по-бързият и динамичен начин на живот в крайна сметка повишава търсенето на продукти, които отговарят на нуждите на тези, които търсят готови за консумация решения за бърз обяд, който обаче да е и здравословен. Това е една от причините, които подтикват производителите на готови за консумация салати да добавят червени, жълти или смесени домати в кутиите.

"Консумацията се увеличава през лятото и нашата компания активно отговори на значителното търсене на пазара. Току-що завършихме нов проект, в рамките на който нашият нож MTP, идеален за рязане на домати на половина или на четвъртинки, беше интегриран със система за измиване", обяснява Вирджиния Касела, мениджър износ в PND, световен лидер в производството на машини за преработка.

Но какво е предимството на използването на машини PND? "Те са бързи, тъй като могат да обработват около 200 кг/час, а освен това са много безопасни, тъй като са разработени така, че да отговарят на всички стандарти за безопасност. Разбира се, те са и иновативни, тъй като зареждането е автоматично: продуктът се накланя в резервоара за измиване и след това асансьор го отвежда до конвейер, който го подравнява и прехвърля към станцията за рязане," обяснява Касела.

Устройството за рязане е съставено от четири въртящи се кръгли ножа, които позволяват нарязването на продукта на четвъртинки. Механична лостова система придвижва две остриета, за да се режат доматите на половина. Накрая, конвейер под станцията за рязане събира нарязаните домати.

„Очакваме голям успех за това, което се е превърнало в добре изпитан прототип, произведен за един клиент, тъй като интересът към него вече е нараснал в цяла Европа", казва Вирджиния Касела.

Машината може да обработва домати от различни класове с диаметър между Ø 25 и 40 mm и е лесна за придвижване, тъй като е оборудвана с колела, които при поискване могат да бъдат заменени с регулируеми крачета.

"Нашата сила е в това, че умеем да даваме отговори на нашите клиенти с ad hoc технологични линии и тази машина е идеалният пример", обяснява Вирджиния Касела.