Повечето хора, особено в големите градове, живеят в малки жилища. Там пространство все не стига, все има нещо, което не е на мястото си или има нужда от подобрение. Усвояват се тераси, бутат се стени или се сменя предназначението на стаите и все пак, мястото не стига. Тези хора обикновено се притесняват, че ако добавят цветя в интериора или екстериора, помещенията ще отеснеят още повече. Е, ние сме тук, за да докажем обратното и, както винаги, да дадем идеи.

Най-добрият начин да внесем природа в малкото жилище или на тесния балкон е чрез висящи и пълзящи цветя. Те не заемат много място и обикновено се постават някъде на високо, където така или иначе не прекарваме много време. С две думи, може да пречат, но рядко. Същите растения са добро решение за семейства с деца или домашни любимци. Хем ги има, хем са далеч от обсега на калпазанчетата.

Кои са най-добрите и лесни за отглеждане висящи цветя? Ще ви разкажем в следващите редове.

Предложения за интериора

1. Хоя

Има стотици различни видове восъчно цвете, както обикновено наричат хоята.

Повечето от тях имат увивна природа, но в домашни условия са идеални за украсяване на високи ъгълчета, шкафове и библиотеки, че дори и стени. Хоята предпочита светли помещения, но без директна слънчева светлина. Полива се, когато повърхностният слой на субстрата засъхне. През топлата част от годината може да се изнесе навън.

2. Рипсалис

Като кактуси от джунглите, рипсалисите са интересни и нетрадиционни решения за озеленяване. Видоизменените им стъбла и листа първоначално растат нагоре и приличат на антени, но скоро натежават и падат надолу като безброй разбъркани къдрици. Рипсалисите обичат водата и страдат, ако им липсва. На по-светло се оформят по-сгъстени растения и обратното.

3. Папрати

Папратите също са безброй. Примитивни по природа, те се отглеждат сравнително лесно, както навън, така и вътре. Най-масово разпространени са бостанската папрат и еленовите рога. Цената им е приемлива, а ефектът, който придават на помещенията, балкона или градината е мигновен – сякаш кътче гора се е пренесло, в дома ни, за да създава настроение и да разчупва строгите линии на мебелите.

Екстериорни решения

1. Петуния и калибрахое

Много сходни и изключително разноцветни, петунията и калибрахоето са най-масово предлаганите и използвани растения за зацветяване на балкони, веранди, градини и други. За съжаление и двата вида са леко капризни по отношение на поливането, изискват редовно подхранване и периодични фризури. Всички грижи се отплащат, ако съумеете да им угодите.

2. Бегонии

Няма друго цвете, което така да пленява! Бегониите с техните стотици видове предлагат огромно разнообразие от форми, багри, цветове. Тънкия момент е да се уцели вида за конкретното място. Обикновено сутрешните слънчеви часове и следобедната сянка са идеални предпоставки за разкошен цветен водопад, когато говорим за ефект на открито. С водата трябва да се внимава изключително много.

3. Сакъзи

Сакъзите у нас са толкова широкоразпространени, че смело можем да кажем, че няма градинар, който да не ги е отглеждал. Нека обаче направим едно разграничение – видовете с по-прости цветове цъфтят изключително обилно, докато онези с кичести цветове образуват по-малък брой съцветия, но с уникални цветове и форми. Сакъзите обичат слънцето и умерено поливане. За да се представят максимално добре, кореновата система трябва да бъде на тясно, а храненето, особено с азотни торове да се избягва.