Защо е важно този цвят да присъства във всекидневието

Не, не, драги градинари! Няма да ви плашим с жега или дъждове. Ще ви разкажем за това как жълтият цвят се отразява на съзнанието, какви емоции провокира, кога се поднасят жълти цветя, кога не бива и защо е важно този цвят да присъства в ежедневието ви.

И така, да започнем с един от най-важните въпроси – кога е подходящо да се поднасят цветя в жълти багри? Със сигурност ще уцелите десетката с букета или аранжировката си, ако знете, че получателят или получателката обичат този цвят във всякакви форми и измерения. Друг сигурен вариант е да знаете, че любимото цвете е например нарцис или слънчоглед, които обикновено са си доста жълти.

В останалите случаи, слънчевият цвят може да се поднася с внимание към детайла при всякакви щастливи поводи, самостоятелно или в комбинация с други цветове, но винаги съчетани с чувство за естетика и баланс.

Ако трябва да бъдем честни, единственият повод, при който не можете да се появите със жълти цветя, е тъжния.

В миналото цветята в жълто са се считали за знак на омраза, изневяра, раздяла, особено ако са подарени от мъж на жена във връзка. Първосигнално свързван със сигнал за опасност на подсъзнателно ниво (ако изпитвате страх от пчела/оса например, ще разберете), жълтият цвят доста е изменил репутацията си.

Днес този цвят се свързва с положителни емоции. И как няма, като подражава на слънцето! Топъл, ярък, светъл. Провокира радост, щастие, генерира сякаш скрита енергия, изостря ума, подобрява настроението, самочувствието също. Не ви ли кара да се чувствате по-добре? Ако е така, защо не намерите местенце в градината или на балкона за някое слънчево цвете, което да ви радва? 

Във всеки сезон цъфти поне едно красиво жълто цвете. Вече споменахме нарцисите като един вид предвестници на пролетта и хубавото време. Нека тук добавим и лалетата, някои сортове теменужки и някои видове лютичета. Със сигурност има и още, но предвид, че лятото е на сцената, продължаваме с по-актуални за този сезон цветя.

В тази връзка, споменахме и слънчогледа. Още не е късно да си засеете декоративни и компактни сортове. За нула време при тези високи температури, те ще зацъфтят и засияят като слънцето. Ако не ви се занимава със семена, купете си саксия. И не вярвайте в мита, че като прецъфти единственият цвят, няма да има втори. О, ще има! Работата на цветята е да цъфтят! Погрижете се добре за растението и то ще ви се отблагодари.

От известно време сред градинарите и запалените цветари се е настанило едно желание – да притежават жълта дипладения. Възможно е, но изисква малко усилия, за да се намери. Като търсене на съкровище е.

Жълтата дипладения с нищо не се различава от розовите, червените и белите си посестрими.

Изискванията ѝ към слънчево изложение и умерено поливане са същите, както и нуждата от подхранване. Ако се справяте добре с традиционните цветове, ще се справите и с жълтата красавица.

Съветваме ви, ако купите голямо растение, да го пресадите веднага, независимо че цъфти. Още един съвет – стимулирайте образуването на нови клонки, за да се радвате на повече цветове.

Многогодишните маргариткоподобни

В няколко реда ще се опитаме да съберем голяма част от многогодишните маргариткоподобни растения в гамата със сходни изисквания. Слънчево до частично засенчено място, умерено и дори оскъдно поливане, почистване на прецъфтелите цветове, подмладяване на всеки 4-5 години са напълно достатъчни.

Тунбергия – наричана още чернооката Сюзан заради центъра на цвета, тази красавица стои гордо във всяко кътче, което ѝ се отреди. Сортовете могат да бъдат ниски и високи, а цветовете да прелииват от жълто към оранжево, червено и дори кафяво.

Рудбекия – много издръжливо на суша и несгоди цвете. Среща се предимно в жълто, но има сортове в червени и оранжеви комбинации. С годините центърът на туфата се оголва, което налага подмладяване. Смесените цвечета привличат много насекоми опрашители.

Кореопсис – още един слънчев и очарователен красавец. Идеален е за вили и по-рядко посещавани имоти, защото се справя практически сам. Издръжлив и без капризи, той е подходящ и за заети естети с афинитет към топлите нюанси.

Летен гербер 

Няма как да пропуснем и газанията или т. нар. летен гербер. Отделихме го от останалите маргариткоподобни, защото има малко повече желания. Например, ако засадите газания на място, което се засенчва през определен период от деня, тя ще затваря цветовете си и няма да огрява подобаващо кътчето. Задължително е да осигурите на това цвете много пряка, ярка слънчева светлина.

Растенията, засадени в съдове, трябва да се поливат внимателно, защото доста бързо загиват от преполиване. Засушаването е по-добрата тактика. Между другото, тази тактика е по-работеща и при стандартния гербер, но при него не бива да има толкова сериозно излагане на слънце.

Златна канадска пръчица 

Предстои да зацъфти златната канадска пръчица или още солидагото. Освен разкошно растение за задните редици на лехата, тя е и чудесно допълнение към букети и аранжировки. Ако сте решили да я използвате в такъв аспект, да знаете, че ще удължите живота ѝ, ако я включите във фаза цветен бутон и начало на цъфтеж. За мигновен ефект е подходяща фазата пълен цъфтеж.

Солидагото е и билка, която лесно может да се захване от семена. Те се засяват след месец-два. Младите растения бързо заякват, но цъфтеж може да очаквате на следващата година. Веднъж настанено в двора, солидагото ще увеличава популацията си чрез самозасяване и нарастване. Не се плашете. Не е агресивно.

Хризантемите 

Вървейки към края на лятото и началото на есента, няма как да пропуснем да споменем и хризантемите. На нас са ни любими кълбовидните и компактни сортове. Имайте предвид, че колкото по-рано е зацъфтял даден сорт, толкова по-дребничко ще бъде растението и обратно – късните сортове развиват по-голяма листна маса.

Хризантемите се нападат от черни листни въшки, с които може да се справите лесно само със силна струя вода. Опръскването трябва да се извърши няколко пъти, за да се очистят напълно растенията. Въшките предпочитат връхните, младите части на растенията. Охлювите, особено голите, също са голям враг. С тях ще се справите с капани, химични препарати или, ако ги събирате сутрин рано на ръка.

Ще намерите още:

  • Потентила – много обилно цъфтяща принцеса от растителното царство, с която можете да създадете невероятни шедьоври в градината;
  • Лечебна иглика – растението е подходящо за сенчести кътчета. Цъфтежът е пролетен, нежен, а към него е добавен и сладникав аромат;
  • Мимозата – екзотично храстче или дърво, което у нас може да се отглежда само в контейнер. Обича слънце и умерени поливки. Листната маса също е изключително впечатляваща.

Повечето растения със сребърни листа също цъфтят в жълто, ако им позволите.