Чудили ли сте се понякога какво минава през хубавата глава на домашната ви котка? Тези любимци прекарват голяма част от времето си в излежаване, релаксиране и дрямка. За какво си мислят или мечтаят, докато се излежават под слънцето? Как реагирате, когато котката седи на гърдите ви и гледа с тези мистериозни очи? Извън типичното криволичене из къщата, разходките, за да провери купата с храна и няколко изблика на интензивна активност (особено вечер), котката не прави много през по-голямата част от деня. Сигурно през повечето време от деня мисли за нещо, но какво ли?

Въпреки че има още много да се учи за начина, по който котките мислят, редица проучвания са изследвали котешкото поведение и познание, включително паметта им, как възприемат нещата, колко добре разбират човешките социални знаци, сигналите на привързаност, език на тялото и много други. Знаем, че нашите котки ни обичат и се чувстват добре с нас, защото например е доказано, че

котките реагират повече на

познатия глас на стопанина си,

отколкото на непознат, и дори търсят увереност в нас, когато се притесняват или не са сигурни за нещо ново.

Оказва се, че котките може да гледат на нас, хората, като на прекалено големи котки, които не винаги се държат така, както самите те биха очаквали. С тази теория излезе Джон Брадшоу, през 2013 г. в книгата си „Котешки усет: Как новата котешка наука може да ви направи по-добър приятел на вашия домашен любимец". Брадшоу, който задълбочено е изучавал историята на опитомените котки, както и взаимодействията между хора и животни казва, че поведението на котките към хората е неразличимо от поведението им към други котки. Например, ако вървят към стопаните си с изправени във въздуха опашки и се търкат в тях, ще го направят точно по същия начин, по който биха се приближили до друга котка в приятелски поздрав. Котките дори облизват хората си, за да ги вчесват, подобно на другите котки. Накратко, вашата домашна котка

вероятно ви вижда като огромно котешко

същество, което ходи на два крака,
необяснимо носи дрехи и често прави странни неща. Вашата котка е възможно да се чуди какво странно и забавно нещо бихте направили във всеки един момент от съвместното ви съжителство, докато не свикне с навиците ви.

Може никога да не разберем какво точно си мисли една котка, но е възможно да добием доста добра представа какво чувства, като се научим да четем израженията на муцуната ѝ. За съжаление, скорошно изследване установи, че разчитането на котешки изражения е доста трудно за повечето хора. Изследването, публикувано в „Animal Welfare", включва 6 329 души, които са гледали 20 видеоклипа на котки. Участниците в изследването са били помолени да кажат дали котките се чувстват положително или отрицателно, а средният резултат, който са постигнали е 12 от 20, като само 13% от запитаните са се представили добре. Интересното е, че жените са били по-добри от мъжете в правилното разпознаване на котешкото изражение. Имало и разлика между поколенията, като по-младите хора са били далеч по-добри от по-възрастните. Да се научите да четете езика на тялото на котката е друго умение, което можете да използвате, за да се опитате да влезете в мислите й. Това е малко по-лесно, отколкото да се научите да четете котешки изражения на лицето.

Разбирането какво означават определени котешки пози и движения на тялото може да хвърли много светлина върху това, което се случва в главата ѝ. Например, някои от признаците, че котката се чувства спокойна и в мир, включват отпуснато тяло, уши в неутрална позиция (не са дръпнати назад) и мустаци в отпусната позиция, като зениците на очите изглеждат малки цепки. Признаците, че котката се чувства леко стресирана, включват сковано тяло, обърната глава, облегнато назад или свито ниско до земята тяло, изпънати напред мустаци и леко разширени зеници.

Езикът на тялото, който показва,

че котката е много стресирана,

тревожна или уплашена, включва: уши, обърнати назад или сгънати към главата; опашка ниско долу; свито хоризонтално към земята тяло; козина, настръхнала по тялото и опашката (вероятно с извит гръб); а зениците на очите - силно разширени. Много уплашена или агресивна котка може също да съска, да плюе, да ръмжи и да драска с нокти.

Дори ако никога не знаете със сигурност за какво си мисли вашата котка, може да бъде забавно да си представите какво ли може да се случва в мистериозния ѝ ум. Следващият път, когато видите котката си, обърнете внимание на изражението на лицето и езика на тялото й.