Започваме с морковите

Те са източник на каротин, дават се предимно в храната на нерези, свине-майки и прасенца до 4 месеца.

Картофите са питателна храна,

лесно усвоима и се дават от 2 до 7 кг на глава. Преди хранене ги измийте, сварете или сложете на пара. Така ще повишите хранителната стойност с 10-20% и ще намалите съдържанието на вредни вещества (соланин и гапонин).

Внимание! След варенето водата се изхвърля и не се дава на животните.

Препоръчително е сварените грудки да се пасират преди хранене. Нишестените сортове са по-хранителни и подобряват вкуса на месото и сланина.

Фуражното и захарното цвекло

се изяждат добре от прасетата, засилват секрецията на стомашен сок и апетита и са добра млечна храна за свинете майки.

Хранете измити, нарязани, пресни (за разлика от картофите, не е препоръчително да готвите цвеклото). Кръмното цвекло се дава по 3-8 кг на глава, захарното - 2-5 кг.

Тиквата увеличава растежа,

повишава репродуктивните способности на животните и подобрява качеството на месото. Хранете по същия начин като цвеклото.

Ерусалимският артишок (земна круша)

е близък по състав до картофите, но не е необходимо да го варите, по-добре е да го давате пресен. Понякога неговите насаждения се използват за паша на прасетата.