Започваме с морковите
Те са източник на каротин, дават се предимно в храната на нерези, свине-майки и прасенца до 4 месеца.
Картофите са питателна храна,
лесно усвоима и се дават от 2 до 7 кг на глава. Преди хранене ги измийте, сварете или сложете на пара. Така ще повишите хранителната стойност с 10-20% и ще намалите съдържанието на вредни вещества (соланин и гапонин).
Внимание! След варенето водата се изхвърля и не се дава на животните.
Препоръчително е сварените грудки да се пасират преди хранене. Нишестените сортове са по-хранителни и подобряват вкуса на месото и сланина.
Фуражното и захарното цвекло
се изяждат добре от прасетата, засилват секрецията на стомашен сок и апетита и са добра млечна храна за свинете майки.
Хранете измити, нарязани, пресни (за разлика от картофите, не е препоръчително да готвите цвеклото). Кръмното цвекло се дава по 3-8 кг на глава, захарното - 2-5 кг.
Тиквата увеличава растежа,
повишава репродуктивните способности на животните и подобрява качеството на месото. Хранете по същия начин като цвеклото.
Ерусалимският артишок (земна круша)
е близък по състав до картофите, но не е необходимо да го варите, по-добре е да го давате пресен. Понякога неговите насаждения се използват за паша на прасетата.
Коментари