Еманюел Субейран, ръководител на ветеринарните служби на Франция, беше избрана за генерален директор на Световната организация за здравеопазване на животните (СОЗЖ), наследявайки своята сънародничка Моник Елоа, съобщи Ройтерс. Изборът й идва в момент, когато светът продължава да се бори с тежка епидемия от птичи грип.

Субейран, която беше избрана като кандидат на Европейския съюз, е и заместник-генерален директор по храните на Франция, предаде БТА.

Тя поема управлението на СОЗЖ, докато птичият грип все повече се разпространява сред бозайници, включително млечни крави в САЩ. Това поражда опасения, че може да мутира във вирус, който лесно да се разпространява и сред хората.

Субейран е запозната с вируса, тъй като е отговаряла за прилагането на френската ваксинация срещу птичи грип на домашните птици, първата по рода си в Европа.

Новият генерален директор на СОЗЖ каза преди избирането си, че основните ѝ цели ще включват засилване на връзките с други международни организации като Световната здравна организация (СЗО) и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), след като последните кризи показаха тесни връзки между здравето на животните и хората.

Тя също така заяви, че ще насърчи частното финансиране, в допълнение към публичните вноски, за борба с болестите по животните и насърчаване на научните изследвания.