Млекопроизводители от различни краища на Европа се събират на протест в Брюксел, за да поискат справедливо възнаграждение за труда си.

Проявата им съвпада с днешния Съвет на ЕС по земеделие и рибарство, но се провежда също така преди международния ден на млякото и европейските избори, съобщи БНР.

В Европейския квартал се събират протестиращи от Италия, Германия, Франция, Белгия, Литва, Ирландия и Дания. Според техен представител, години наред доходите на млекопроизводителите не са достатъчни и много от тях са били принудени да прекратят дейността си. Освен това, малко са младите хора, които работят в сектора.

Протестиращите, които ще са стотици и ще носят със себе си пластмасови крави в естествен размер и в цветовете на националните си знамена, ще тръгнат от площад "Люксембург" по обяд, който се намира срещу Европарламента и ще се насочат към площад "Шуман", където са Еврокомисията и Съветът на ЕС.

От Европейския борд на млекопроизводителите уточняват, че не са поискали те да пристигнат с трактори, но не е изключено да има отделни машини.

Последният протест на земеделски производители беше в края на март. След това Европейският парламент и Съветът на ЕС одобриха мерки в тяхна полза, свързани с натоварванията заради зеления преход и намаляване на административната тежест.