Годината беше много интересна и ползотворна за производителите на череши, откакто бяха направени първите разфасовки на ранните сортове, и продължава да е силна с междинните сортове, които се берат в момента. Сега е време за истинския работен кон на сезона на черешите в Апулия, Италия - черешите Ferrovia.

„Първите разфасовки на череши Ferrovia бяха направени преди няколко дни", казва Джакомо Джиота, заместник-председател на новия кооператив Sole Terra Puglia в Конверсано (Бари). Пазарът е изключително оживен, може би дори повече, отколкото преди няколко седмици. Търсенето е от цяла Италия и Европа и често не можем да снабдим някои клиенти."

Реколтата от сорта Ferrovia започва около седмица по-рано от предишната. „Смята се, че продуктът от югоизточната част на Бари може да приключи през първите десет дни на юни, благодарение на нарастващите доставки, които тръгват всеки ден.

Продуктът е впечатляващ, с отлични размери, неповреден, без фитосанитарни проблеми и с равномерен цвят. Навсякъде средният размер на черешите Ferrovia е 26+, като складовите котировки са не по-малко от 7 евро/кг, но на пазарите цените се покачват до 25 евро/кг."

Въпреки това, докато цените са интересни, добивите намаляват. „В черешовите градини Ferrovia производството е намаляло с 30 до 50 %", обяснява Джиота. „Това намаление се дължи на рязката промяна в температурата през миналия месец, която се отрази на залагането на плодовете. Въпреки това все още сме много доволни от развитието на нещата."