Мини екземпляр стана истинска атракция в състезанието за най-тежък коч на Националния събор на овцевъдите. Симпатичният малък коч с респектиращото име Голиат се появи извън състезателната програма носен на ръце от четирима здрави мъже. Всички заедно се качиха на кантара, който отчете „внушителните" 366 килограма. Горещо аплодиран Голиат и собственикът му Андрей Андреев от ферма „Парадайс" получиха специален приз за най-атрактивно представяне.

Наградата от 1000 лева за най-тежък коч обаче безапелационно спечели 155-килограмовия Слънчо, собственост на Валентин Димитров от с. Слънчево. Овенът е син на миналогодишния победител Коци, но не успя да надмине неговото тегло от 166 килограма.

Наградата от 1000 лева за най-тежък коч обаче безапелационно спечели 155-килограмовия Слънчо, собственост на Валентин Димитров от с. Слънчево.
Наградата от 1000 лева за най-тежък коч обаче безапелационно спечели 155-килограмовия Слънчо, собственост на Валентин Димитров от с. Слънчево.

В състезанието участваха 7 животи, като второ и трето място спечелиха кочове на Цеко Христов от с. Старосел.

63 сантиметра дължина бе измерена в състезанието за най-дълъг косъм при Калоферска Дългокосместа коза на събора. Резултатът бе отчетен при пръчовете Каспър от ферма Колчакови и при Петко, собственост на Явор Георгиев. Двете животни си поделиха първото място, а трети остана Борко от ферма Чолеви. При женските животни първо и второ място отиде при ферма Чолеви, а мини-козелът Ключодържател, собственост на Андрей Андреев от ферма Парадайс, освен "впечатляващи" размери показа и буен нрав.

27 мъже, жени и деца показаха умения в състезанието по ръчно доене. Победител стана Александър Куцаров. Публика и участници горещо аплодираха децата, които демонстрираха завидни умения. Два пъти, какво може показа 6-годишният Стефан Първанов от Велико Търново. какво може показа 6-годишният Стефан Първанов от Велико Търново.

какво може показа 6-годишният Стефан Първанов от Велико Търново.
Момчето не бе доволно от резултатите от първото си доене и за това направи втори, успешен опит.

Бойко Димитров от с. Боринци се оказа безспорен майстор в ръчната стрижба. Той спечели и второто състезание, като свали руното на овца за 11,47 минути.

Дванадесетото издание на Събора на овцевъдите се проведе от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, област Велико Търново и представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор. За трите дни събитието привлече стотица хиляди посетители от страната и чужбина.
Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето", със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.