Мароканските производители на домати са били подложени на безредици във Франция, по-специално в Перпинян. Мароканската конфедерация на земеделието (COMADER) приписва тези действия на три френски земеделски групи.

COMADER изрази ангажимент за сътрудничество в рамките на европейските търговски споразумения, като същевременно осъди „неоправданите атаки" срещу техния износ от началото на сезона. Според FreshPlaza организацията критикува френските власти за недостатъчната им реакция на ескалиращите инциденти и заявява, че мароканските домати отговарят на всички регулаторни стандарти на ЕС, като са подложени на строги проверки преди навлизане на пазара в Европа.

Според COMADER вносът на марокански домати решава проблема със сезонния недостиг на продукция на френския пазар и подкрепя заетостта в логистичния сектор на Перпинян. В отговор на враждебността COMADER заяви намерението си да защити интересите на своите членове с всички налични средства, като подчерта законността на износа на марокански домати съгласно споразумението между Мароко и ЕС. Организацията също така предупреди френските групи да не продължават с деструктивните си действия.