Европейски земеделци свикват утре четвърти пореден протест в Брюксел от началото на годината, съобщиха медии в Белгия. Уточнява се, че проявата е насрочена от земеделски производители от Нидерландия, които са недоволни от изтичането на срока на отстъпката от изискванията за естествено наторяване на обработваемите площи.

Организаторите на протеста поясняват, че очакват среща с еврокомисаря за околната среда. Те настояват да участват в изработването на законодателните предложения, свързани с тяхната дейност.

В края на март Съветът на ЕС съобщи, че е постигнато споразумение за промени в европейската селскостопанска политика в отговор на исканията на земеделците. Промените въвеждат опростяване на административните изисквания за стопаните, гъвкави процедури за оценка на изпълнението на европейските правила и за опазване на околната среда. Предвижда се държавите от ЕС да могат по-лесно да предоставят изключения за селскостопанските производители при извънредни обстоятелства.

Предвижда се Европейският парламент да разгледа предложенията по спешна процедура и да гласува следващата седмица, за да може промените да влязат в сила до началото на лятото. Европейски земеделци по-рано предупредиха, че ще протестират в Брюксел и на 4 юни, в навечерието на изборите за евродепутати, пише БТА.