Таванът на изкупната цена е 12-13 лв./кг живо тегло, крайни клиенти плащат и по 15 лв.

Агнешкото месо от автохтонни български породи овце в бъдеще ще става все по-дефицитна стока на родната трапеза. Прогнозата е на родни животновъди, които посочват и основните причини: намаленото подпомагане през 2024 г. и административната тежест, която смазва малките стопани. Ще останат само мераклиите, които са готови да отделят от залъка си, за да отглеждат местни породи овце и кози. Това казаха пред „Български фермер" животновъди – от онези истинските, които просто не могат да си позволят да имат виртуални бройки и така да загубят подпомагането за реалните животни.

Тъжна тенденция сред овцевъдите отглеждащи автохтонни породи в страната е, че масово се планира спиране на дейността и затваряне на фермите. Занижените ставки за подпомагане при отглеждане на местни породи допринесоха за отказа на хората да отглеждат животни под селекционен контрол. Това посочи Младен Колев, председател на Организацията за развъждане на цигайски, романовски и месни породи овце. Под селекция на организацията се намират породите Старопланински цигай, Средностаропланинска, Романовска, Тетевенска и Копривщенска.

„До 2023 г. субсидията за животни под селекционен контрол достигаше 80 лв. Тази година я свалиха на 53 лв. По ПНДЖ, което се дава само на глава животно, получаваме 45 лв. Разликата е около 10 лв., а ангажиментът е свързан с ред допълнителни изисквания и условия, които трябва да поемаме. За тези 10 лв. хората трябва да преценят дали да отглеждат животни под селекция или не. Според мен в момента се толерират комерсиалните породи", посочи с разочарование фермерът, който заедно със съпругата си отглежда около 150 овце-майки от породата Средностаропланинска. Фермата се намира в землището на град Априлци, Ловешка област, има и мандра точно под връх Ботев.

През последните години поголовието на автохтонните породи овце намалява в страната и днес имаме само около 10 200 броя животни Старопланински цигай в Кърджали и Велико Търново. Под 11 000 броя са животните от Средностаропланинска порода, по думите на Младен Колев. По негови спомени от 12 000 овце в Априлци преди години, сега са останали около 1000.

Животните от Средностаропланинската порода, която Младен Колев отглежда, са малко по-едри в сравнение с Каракачанските овце. Качествата на Средностаропланинската порода са селектирани в продължение на десетилетия и позволяват на животното да се адаптира отлично към планинските условия. Характерна за нея е грубата вълна. Месото не е от най-тлъстите и зависи от начина на отглеждане. Всяка година стопанинът оставя 20% от животните в стадото за ремонт, за лична консумация отиват още 15% и за пазарна реализация остават около 60%. Младен Колев не се оплаква от липса на пазар, агнетата от автохтонните породи се изкупуват най-бързо. Изкупната цена е 12-13 лв./кг живо тегло, но крайни клиенти от градовете плащат и по 15 лв.

Още за овцевъдството и агнешкото преди Великден четете в новия брой на в. "Български фермер" от 15-21 април