Въпреки предизвикателствата, свързани с Червено море, сезонът на кенийското авокадо е започнал отлично.
"Сезонът на авокадото започна отлично на 1 март. Европа заема над 70% от пазарния дял, следвана от Близкия изток, Азия, където е включен и Китай, Турция и Русия, както и други дестинации в Източна Европа", обяснява Пол Киало, управляващ директор на кенийския износител на тропически плодове Konza Tropicals Limited. В средата на март обаче възниква проблем: има недостиг на товарни контейнери. От началото на април превозът започва да се възобновява.

Въпреки че сезонът изглежда положителен, логистичните предизвикателства са съвсем реални, тъй като транзитното време до европейските дестинации се е увеличило значително, обяснява Kиало.
Според него увеличеното време за транзит оказва влияние и върху паричните потоци на износителите.

"Добрата новина е, че въпреки дългите транзити, които се наблюдават, качеството и пристиганията на кенийското авокадо са много добри, стабилни и всички са доволни от напредъка. Можем да достигнем до всички наши пазари и те остават отворени за кенийското авокадо, въпреки кризата в Червено море," казва Киало.

 "Производителите предпочитат плодовете да останат по-дълго по дърветата, за да се възползват от втората половина на годината, с прибирането на реколтата от юли до ноември, тъй като тези авокадо са с отлично качество и сухо вещество, големи размери и добри цени, когато други произходи намаляват при пристигането, особено в Европа," добавя той.

Понастоящем Кения е вторият по големина преработвател и износител на масла от авокадо в света, веднага след Мексико. Кения ще се възползва и от по-бързия достъп до пазарите в Близкия изток и Азия, за да концентрира някои количества прясно авокадо. Това ще позволи на тези пазари да поемат повече количества авокадо в сравнение с предходните години. Оптимизмът за инвестиции и растеж в производството, преработката и износа на авокадо и масла в Кения ще остане силен и целенасочен за в бъдеще", заключава Киало.