Контейнеровози се редят на опашки край бреговете на Панама, в северозападната част на Южна Америка времето е нестабилно, болестите по растенията са постоянна заплаха за производителите, а глобалната инфлация засяга всяко звено от веригата, чак до потребителите. Въпреки това бананите продължават да пристигат в Европа и се продават добре в супермаркетите. Всички тези неща няма да попречат на може би най-популярния плод в света да поевтинее.

Нидерландската компания Anaco & Greeve International (AGI) получава своите банани от Коста Рика, Колумбия, Еквадор, Гватемала и Доминиканската република, като от последната получава само органични банани.

"Напоследък Еквадор се утвърждава все повече в Европа. Той е силен в Средиземноморието, а съвсем наскоро прочетох, че Нидерландия е четвъртият по големина вносител на еквадорски банани. Знам за поне трима търговци на дребно в Германия и някои в Полша, които са преминали към тази страна на произход. Но при нас това не е задължително", започва разказа си Робърт Грийв. Това веднага обяснява и защо Anaco Greeve не е засегната от сухия Панамски канал. Всички останали страни на произход на компанията могат да оперират от пристанища в Карибско море.

"Тази година Гватемала набира добра скорост, особено в Северна Европа, отчасти защото корабните компании са оптимизирали услугите си с по-голям капацитет на натоварване и по-кратко транзитно време. Това все още е 21 дни, но преди страната нямаше директни услуги. Плодовете трябваше да стигнат до други пристанища и след това да бъдат транспортирани до Европа. Това лесно добавя допълнителна седмица и е по-малко надеждно. Положителен факт е, че цените на контейнерите са малко по-ниски от тези през миналата година. Ако не беше сухият Панамски канал, може би щяха да са малко по-евтини, макар че, разбира се, това са спекулации."

"Климатът ще бъде проблем в бъдеще"

Ел Ниньо влияе върху множество овощни култури, особено авокадо, боровинки и грозде, в различни страни, най-вече в Перу. Влиянието му върху банановите култури, макар и по-малко значимо, не бива да се омаловажава. През октомври миналата година еквадорската бананова организация Aebe изчисли, че 50 000 хектара плантации в страната са загубени поради това метеорологично явление. "Чух, че Колумбия също ще има известни проблеми, главно поради сушата и горещините. Климатът несъмнено ще бъде проблем в бъдеще, не само за бананите, но и за всички плодове и зеленчуци по света", казва Робърт.

AGI бележи значителен ръст в сегмента на биологичните продукти. "Качеството се подобрява, въпреки че зависи донякъде от страната. Всяка година внасяме все по-големи обеми и почти всички те са по програми. Транспортирането на биологични продукти не е по-рисковано от конвенционалните, но допълнителната цена в магазините, макар и много по-малка, отколкото преди десет години, все пак е оправдана. Тя се различава с не повече от 1,50 евро за килограм."

Малки биологични банани за деца

Според Робърт има много дребни биологични производители В Доминиканската република, докато Еквадор често може да представи малко по-добро качество поради мащаба си. "В Перу също има биологични продукти, но ние не получаваме бананите си оттам; всяка година има проблеми. Биологичните банани от Колумбия, Еквадор и Перу са с приблизително същия размер като конвенционалните си аналози, докато тези от Доминиканската република обикновено са малко по-малки. Но това се налага, защото хората често купуват органични банани за децата си. Малко по-малките банани помагат тогава", казва той.

Вносителят вече не се снабдява с банани от Канарските острови. "Преди го правехме, но вече не. Просто няма търсене за тях. Опитахме се да ги продаваме като "испански банани", но това е трудно. Да речем, че продаваме южноамерикански банани за 1 евро на килограм, тогава трябва да таксуваме поне 1,50 евро за бананите от Канарските острови поради по-високата изкупна цена. Освен това те са по-малки и не изглеждат толкова добре. Вярно е, че са по-вкусни, но в Северна Европа няма търсене за тях. В самата Испания обаче те се продават като топъл хляб."

"Времето на евро за килограм свърши"

Грийв не вярва, че цените в магазините ще паднат под 1,50 евро за килограм торба. "Времето на бананите за 1 евро определено приключи", смята той. "Цените ще се колебаят между 1,50 и 2 евро, също и за бананите от група В. Разликата между бананите А и В не е толкова голяма, колкото преди. На кутия бананите от клас В са с 1 до 1,50 евро по-евтини. Има много място за марките В, тъй като в днешно време много германски търговци на дребно имат собствени марки. Ние вече не правим и нищо друго." По-младите потребители са малко по-малко придирчиви в избора си на плодове. Те приемат по-лесно марките Б, като удобството е от първостепенно значение.

Икономиката се разраства на всички нива. Anaco & Greeve International разполага с капацитет за зреене от около 35 000 кутии седмично и е една от малкото останали предприятия за зреене в Нидерландия. "Избираме да зреем малко по-дълго от четири дни, което е от полза за качеството. Самият метод не се е променил много през годините; просто клетките за зреене са станали по-икономични", заключава Роберт. Както беше споменато, банановият сектор се развива стабилно и без сътресения в тези бурни времена на промени.