Роботът Albena за автоматизация на плевенето на фирма Smart Farm Robotix направи първите си крачки. Това се случи в рамките на представянето на фирмата на по време на Академия "Иновации в агробизнеса".

От компанията производител споделиха, че следващите роботи също ще носят български имена, продължавайки по азбучен ред и с редуване на половата диференциация в наименованията. Това е така, тъй като роботите за автоматизация на плевенето имат своя собствена идентичност, особено при приложение за многогодишни култури, където трябва оборудването им да включва разпознаване на вредните от полезни култури посредством изкуствен интелект.

Albena предстои да бъде пуснат в търговско обръщение под наем, взаимствано от търговските модели Robot as a Service, Hardware as a Service и Weeder as a Service, или най-общо казано предоставят роботизирано плевене в стопанствата. Компанията Smart Farm Robotix цели да предостави на земеделските производители цялостното изпълнение на процеса плевене с робот като услуга.