През миналата 2023 година Турция е изнесла цитрусови плодове на стойност 1 млрд.112 млн.долара. По данни на задругата Еге на износителите на цитрусови плодове през изминалата година са изнесени 1 950 000 тона, което е с 23 на сто повече в сравнение с предходната година, съобщи БТА.

За пръв път в историята приходите от износ на сектора надхвърлят 1 млрд.долара. Турция задоволява потреблението на гражданите на десетки страни по света с цитрусови плодове, каза председателят на задругата Хайреттин Учак.

Цитрусовите съставляват 32 процента от турския износ на пресни плодове и зеленчуци през 2023 г., който е на обща стойност 3 491 000 долара.

Първенството в износа на цитрусови е на мандарините, които с приход от 577 млн. долара са шампиони в общия износ. Износът на лимони се е увеличил с 30 на сто в сравнение с предходната година. От тях е получен приход от 355 млн. долара. След тях в износната листа са портокалите и грейпфрутите.

В топ листата на първите три държави в турския износ фигурират Русия, Ирак и Украйна. Най-висок ръст е постигнат в износа за Ирак, който рекордно се е увеличил със 165 на сто и е достигнал 181,5 млн.долара срещу 68 млн.долара през 2022 г.

За България през 2023 г. са изнесени цитрусови плодове за 26 млн. долара, с което страната заема седмо място в износната листа след Полша, Румъния и Сърбия и пред Саудитска Арабия, Беларус и Молдова.

В 20 окръга на Турция се отглеждат цитрусови за износ. Измир, Мугла, Маниса, Айдън и Денизли са окръзите, откъдето се изнася най-много продукция за чужбина.