В Добруджа се изостря проблемът с липсата на почвена влага, особено в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик, както и в Генерал Тошево. В момента, независимо от многото валежи, повърхностен почвен слой почти няма, коментира пред Пронюз Добрич проф. Иван Киряков, ръководител отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" към Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево

Т.нар. повърхностно засушаване го има и то се среща особено на места, където преди това е била отглеждана царевица, обясни ученият. Наблюдава се известна разлика в засушаването през годините. Това няма да успокои земеделските производители, но в дълбочина има влага за разлика от предходни години.

В Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево разполагат с по-сухоустойчиви сортове семена, но въпреки това успешната реколта зависи от фазата на развитие, в която засушаването е "хванало" земеделската култура. В института от години се правят изпитвания на сортовете за засушаване, посочи проф. Иван Киряков.

Към този момент най-много проблеми засушаването предизвиква при пшениците – температурите са високи и от два месеца няма валежи. Проблеми се наблюдават и при слънчогледите и царевиците, за които се подготвят терените в този момент, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите към НАЗ. Редуциране на сеитбените норми е предстоящо следствие от сушавия период.

Жекова прогнозира от моментната ситуация, че тази година ще е много по-трудна от 2023 г.