Въжето трябва да е в състояние на напрежение. Това е често срещана задача в нашето домакинство и градинарство. Става както за сушене на дрехи, така и за поддържане на дървета или храсти. В този случай е показано гигантското домашно растение, което трябва да има опорна стойка. Но тъй като това е наистина огромно растение, самата стойка се нуждае от опора. Такава може да се постигне с помощта на въжета. Проблемът е как да направите и контролирате правилното напрежение на въжето. Възлите не са подходящо решение. Твърде трудно е да ги плетете отново и отново, за да регулирате напрежението. Затова хоби градинар се е сетил да направи това просто устройство, което може да поддържа въжето в напрежение и може да се управлява без възли.

Консумативи и инструменти:

  • ножица;
  • кръгла иглена пила;
  • фина шкурка;
  • втулка с вътрешен диаметър до 5 mm;
  • макара за конци;
  • въже (диаметър до 5 мм).

Препоръчително е всички вътрешни ръбове във втулката да се закръглят с иглена пила и фина шкурка.
Макарата трябва да има достатъчно място, за да направите около пет навивки на вашето въже.

Инструкции:

Процесът на сглобяване е изключително прост. Фиксирайте двата края на въжето си с възли, както обикновено. На този етап не е важно да се получи силно напрежение. След това направете примка на въжето и го плъзнете през отвора на втулката. Сега издърпайте примката, като опънете подходящо въжето, и увийте примката върху жлеба на макарата. Макарата се доближава до втулката и фиксира въжето в опънато състояние. И това е всичко.

Резултат

Основното предимство на това решение е, че може лесно да се ремонтира, ако въжето отслабне. Достатъчно е да издърпате допълнителна дължина на въже през втулка и да увиете получените намотки на макара (без никакви операции с възли).

И още нещо, самата дървена опорна стойка трябва да бъде монтирана в земята чрез пластмасова тръба. По този начин стелажът ще бъде изолиран от влага (особено ако дъното на стелажа е над нивото на земята в пластмасова тръба). Горната страна на пластмасовата тръба може да бъде укрепена със скоба.

Източник: instructables.com