Окачването и здравината на материалите на техниката улесняват разпръскването в трудни терени

Торенето е важна агротехническа процедура, за подпомагането на растежа на културите и подхранване на почвата с необходимите вещества преди сеитбата. Тороразпръскващите системи могат да бъдат различви по тип и размери, спрямо големината на площта, която трябва да обхванат – могат да бъдат механични или автоматизирани, прикачни или навесни.

Инструментите за разпръскване на течни, гранулирани или прахообразни торове обикновено са оборудвани с резервоари за торовете, дюзи за разпръскване и системи за контрол на дебита и налягането на материала. Откъм електроника производителите наблягат върху снабдяването на торачките със сензори и програмируеми контролери, които могат да регулират количеството и честотата на торене, в зависимост от нуждите на растенията, спрямо зададените в системата норми. Автоматизираните системи помагат за по-ефективното използване и равномерно разпръскване на торовете, намаляват риска от прекомерно или недостатъчно торене, и спомагат за спестяване на време и труд. Светлина за някои от най-новите функции на торачките на пазара даде и изложението АГРА през миналата седмица.

Там бяха показани италианските тороразпръскващи машини от марка DCM. Модел MX 3000 е високотехнологична торачка

с компютърен контрол за управление

на български език,

вместимост от 1000 до 42000 л и широчина на разпръскване в порядъка на 12-36 м. Стандартното оборудване включва здрава, прахово боядисана рама, пирамидално боядисан бункер, бъркалки, разпръскващи дискове, отделна бавно въртяща се бъркалка, регулиращо устройство за дозиране, направено от неръждаема стомана. Лопатките и картера също са от неръждаема стомана (AISI 304). Има още BOM –движещ вал с болтова зашита, 3-точково навесване Категория I и  II, отварящ се екран на филъра за тора, CE защита и патентована система за подаване на тора към разпръскващите дискове. F.C.O. системата (оптимизиран поток за торене) гарантира падане на торовете към центъра на специализирания диск.  Непрекъснатият поток на продукта се предава внимателно на разпръскващите лопатки, които осигуряват постоянното му точно захранване и разхвърляне. По този начин е възможно да предпазите гранулите тор от трошене, пулверизация или загряване на диска и лопатките.

На изложението присъстваха още тороразпръсквачките FERTI, като моделът FERTI 2 притежава два диска за разпръскване на всички видове минерални торове. Машината е проектирана с капацитет 1000-2000 л, автоматичен обтегач на веригата и здрава носеща конструкция, при която долната част на резервоара, дисковете и лопатките са изработени от неръждаема стомана. Равномерното разпръскване на тор се осигурява от два центробежни диска с две регулируеми лопатки, като по този начин се определя желаната ширина на наторяване.

Контейнерът с неръждаемо дъно

може да се преобръща,

което дава възможност за лесно и качествено почистване след експлоатация. Допълнителното оборудване включва транспортна количка и ограничителен механизъм на разпръскването, които служат за използването на трактор с по-малка мощност, и минимални загуби на продукт при наторяване в краищата на полето, нивата или ливадата. Възможно е свързването и на ремарке към прикачния уред.

Канадската прикачна двудискова торачка Dönder също бе на изложението, с модел CGSA-T 3000 с два диска от неръждаема стомана, хидравлично управление, хоризонтален винт за разбъркване, покривало и кардан. Предавателната кутия идва директно от производителя, изготвяна под сериозен контрол, без допускани компромиси в качеството, за да гарантира дълъг експлоатационен живот на машината. Дисковете и лопатките са изработени от неръждаема стомана и се предлагат в три варианта – за работна ширина 10-16 м, 18-24 м и 24-36 м, като стандартно торачките са оборудвани с комплект за работа на 18-24 м. Покривалото на бункера, с практичен дизайн може лесно да се отваря на 2/3, което предотвратява навлизането на боклуци в бункера по време на товарене. Решетката на бункера предпазва каналите от запушване с боклуци или тор на буци. Бункерът от своя страна е с капацитет 3000 л и обезопасен от всички страни, като част от мерките за безопасност.

Италианското тороразпръскващо оборудване на Gamberini се предлага на местния пазар в продуктовото разнообразие на гамата, което осигурява тороприлагаща машина за различните по вид култури и стопанства. Моделът GL4000/CO е

подходящ за разпръскване на органични

торове, като компост, торф, пясък и други

с ниски нива на влажност

Торачката е снабдена с дъгообразно устройство в бункера, с хидравлично задвижване, което придвижва тора към изхода, два разпръскващи диска и четири перки. Също има теглич с въртяща глава с диаметър 48 мм, горещо поцинкована рама и карданен вал L=1000 мм. Този модел е съвместим с трактори с препоръчителна мощност от 80 к.с.

Двудисковата торачка Gamberini SPW Serie Expo пък е пригодена за полско торене на лозя и градини. Характеризира се с правоъгълен бункер от полиетилен, разполага с алуминиева скоростна кутия и здрав дисков разпределител с 8 регулируеми ножа от неръждаема стомана AISI 304. Оборудването включва разпределител от неръждаема стомана с 3 регулируеми отвора, два независими разтегателни лоста за контролиране на всеки един от отворите. Широчината на разпръскване е 16-24 метра. Когато е монтиран адаптор в междуредие на лозя и овощни градини торта се разпръсква регулируемо между 2 и 6 метра. Тези торачки са подходящи за трактори с препоръчителна мощност 40-80 к.с. Тегличът е със стандартно триточково окачване кат. 1 и 2. Опционалното оборудване включва хидравлично затваряне на бункера.

Японската марка Kubota предлага две серии торачки – двойно дискови DS и специализираните VS. Първите са с работна ширина от 9 до 54 метра, според модела, групирани в 3 серии, според възможностите за капацитет.

Системата на разпръскване на производителя

е с първоначално плавно ускорение,

което предотвратява фрагментацията на гранулите. Регулируемата точка на освобождаване позволява адаптиране на настройките според физическите свойства на торта. Благодарение на плавното ускорение на тора, неговите характеристики остават същите и резултатът от процедурата е оптимален. Системата Flow Pilot осигурява бърза и точна настройка на нормата на торене. Двата хидравлично управляеми шибъра, всеки с по три отвора, осигуряват равно количество тор от бункера до дисковете за разпръскване. Всеки диск има по 8 перки, което прави коефициента на разпределение на тора и коефициента на вариация (CV) оптимални. Вторият представлява процентното отклонение от картината на разпръскване в сравнение с еднаквото разпределение. Оборудваните със системата GEOSPREAD пръскачки имат интегриран контрол на секциите за нормата на разпръскване, независимо от скоростта. Може да се извършва индивидуален контрол на секциите през 1-2 м, а при моделите с 14 или 24 секции има възможност за изключване на секции в средата, за да се намали ненужното припокриване. Изключването на секции се контролира от позицията, на която попада тора на диска, както и дебита, който преминава през шибъра на минута. Тъй като скоростта на диска не се променя по време на контрола на секции, презастъпването е невъзможно и спирането на секции става много бързо. Четирите тензодатчика и референтният сензор при торачките със системата GEOSPREAD са в основата на торенето със секционен контрол.

Специализираната серия обхваща модели с работна ширина 1-5 м, обем на резервоарите от 220 до 1650 л и широко приложение в лозя, по спортни игрища и други.

Припокриването осигурява

максимална точност на торовнасянето,

с механизъм тип „махало" за различните видове дейности, с чието движение степента на разхвърляне остава еднаква и от двете страни. Торачките VS се предлагат с ръчно, хидравлично или електронно управление от кабина на трактора с Varimeter PS-ED II. Стандартните накрайници са девет вида, с работна широчина от 9 до 15 м, и от 4 до 8 м за по-тесни пространства. Сред тях има за едностранно разпръскване, от неръждаема стомана за разпръскване на сол през зимата, за разпръскване в редовете на лозя и овощни градини със захват от 2 до 8 м и от 0,75 до 4,5 м, и други.

Поредните произведени в Италия торачки са AGREX, като изложеният модел FERTI e предназначен за употреба в широки пространства, с високата си производителност и възможност за разпределяне на торове върху големи площи. Работната му ширина достига от 12 до 36 м, като разпръскването е оптимално прецизно, благодарение на комплект от дискове и лопатки. Основният бункер има обем на пълнене от 1500 литра, който може да бъде увеличен до 3200 литра, чрез добавяне на пълнители по всяко време. Схемите за разпръскване, доставени с машината, позволяват на оператора да регулира работната ширина и дебита на тора за работни ширини до 36 м. Торачите позволяват извършване на нормално разпръскване, късно разпръскване (важно, когато трябва да се наторят площи, където културите достигат значителни височини) и гранично разпръскване. Стандартното оборудване за всички модели разполага с ръчно регулиране на дозировката, хидравлично управление с двоен ефект на дозиращите устройства, стандартни филтриращи решетки от кардан, дискове от неръждаема стомана с бързо освобождаване, рефлектори и комплект лопатки LONG LIFE за разпръскване в диапазона 12-24 м.

Сред пръскачките на АГРА бяха и PULSARTEC SOLE PF-W и модели на D-POL. Първата разполага с електронно управление на потока, ръчно задвижване на точката на пускане върху дисковете, филтриращи решетки и дискове от неръждаема стомана, бързо регулируеми лопатки за разпръскване 12-24 м,

миксери с бавно въртене и тръба

за разтоварване на потока от тор

Втората марка произвежда няколко модела, сред които е РУМ 1200 с обем на бункера 1200 л, работна скорост до 13 км/час, два дискови разпръсквача с диаметър 445 мм и по два ножа на всеки, задвижване от карданен вал и работна ширина 12-24 м. Торовете в бункера през дозатора са с регулиране на интензивността на подаване и попадат върху дискове, които вече равномерно разпръскват тора в кръг. С помощта на специален лост се регулира степента на разпръскване. Разпръсквачът се включва с помощта на хидравличен механизъм, така че не е необходимо постоянно да се излиза от трактора. Дори в торът да има бучки, това не е пречка, тъй като бункерът е оборудван със специална мрежа, върху която се разбиват, за да не могат да запушат дозиращия механизъм.

Оборудването за разпръскване на тор на американският бранд Umverferth включва моделът за сухи торове Pro-Force, който се отличава с голям капацитет за по-малко спиране за пълнене, точност и последователност на разпръскване и широк набор от опции. Такива са ISOBUS пакет, електронна везна за измерване на количеството и ходова част тип „гъсеница" за по-голяма проходимост.

Разпръсквателното устройство може да обработва и разпръсква на полето обикновени сухи торове от различен вид, включително компост, също семена за покривни култури, и дори птича храна, трици и други дребносмилаеми материали. Опциите за многошоково разпръскване Duo-, Tri- или Quad Force предлагат прилагането на до 4 продукта едновременно, всеки със зададената променлива норма. Капацитетът на прикачните модели варира от 14 до 26 тона, а бункерите, монтирани върху шаси се предлагат от 8,5 до 10 тона. Тези характеристики правят Pro-Force подходящо решение за производители със широки полеви мащаби за покриване.

Тороразпръсквачка от ново поколение е високопроизводителната NL600 на New Leader, която е с функции тип „3 в 1" и дърпащо устройство. Многофункционална и многосензорна, предлага на операторите възможността да разпръскат компост, тор, животновъдни материали и BioSul

в по-високи дози и с по-бързи скорости, което намалява времето за торене в големите стопанства

Голямата производителност и възможностите за хидравличен поток на торачката позволяват на операторите да прилагат хранителни вещества по-бързо, по-широко и с по-високи дози, като същевременно поддържат постоянна схема на разпръскване. Чрез увеличаване на разпръскваните площи на ден, производителите могат да спестят време, да постигнат по-добра цена на декар и да подхранят почвите си. Оборудването на торовнасящата машина включва капацитет за управление на големи товари от 185 куб. м, за по-дълго експлоатационно време между зарежданията, дънен панел от 304-неръждаема стомана с полиетиленова подова облицовка, перки за въртене и щитове за верига от същата стомана, устойчиви на корозия и за удължен живот на уреда. NL600 разполага с регулируема технология на разпръсквача, с регулируем отвор на подаване, позволяващ различни плътности и скорости на продукта, използва хидравликата на трактора или BOM.

Торовнасяща машина Dönder
Торовнасяща машина Dönder
Тороразпръсквачка Gamberini GL4000/CO
Тороразпръсквачка Gamberini GL4000/CO
Kubota DSX
Kubota DSX
Градинска торачка Kubota VS400
Градинска торачка Kubota VS400
Лозарска торачка AGREX Vigne
Лозарска торачка AGREX Vigne
Umverferth Pro-force
Umverferth Pro-force
New Leader Manufacturing NL600
New Leader Manufacturing NL600