През студения сезон домашните птици прекарват по-голямата част от времето си в затворено пространство и при липса на движение могат да затлъстеят.

Последиците от това могат да се изразят в:

  • намаляване на производството на яйца;
  • снасянето на яйца без черупки;
  • най-често яйцата остават неоплодени.

Затова птиците трябва да се пускат навън само в тихо време при температура не по-ниска от -10 °C. Разходката трябва да е от слънчевата страна на кокошарника. 

Как да изкарате птиците на разходка

Трябва да поставите хранилки със зърно, да окачите листни метли, сено, сушена коприва, изсушени плодове.  Така домошните птици ще се движат активно, търсейки ги.

Задачата на стопанина е внимателно да следи чистотата на кацалките, гнездата, хранилките и поилките.

Важно! Помещението за домашни птици трябва да се почиства поне веднъж месечно. От постелята да се почистят частиците суха храна и пера, защото от тях се появява фин прах, който се утаява по стените, оборудването, прониква в назофаринкса и бронхите на птиците.

Затова прахът трябва да се отстранява редовно!

А за да се унищожат бактериите, въздухът в птичарника, ако е възможно, да се дезинфекцира с ултравиолетови лъчи от бактерицидни лампи, които са окачват на тавана, така че лъчите да не достигат до очите на птиците.

Ако не е възможно да посещавате птичарника през деня (на работа сте), тогава

сухата храна се изсипва в хранилки, водата се излива в саксии и други подходящи контейнери.

  • При леки студове поставете дървен кръг във водата според размера на съда. В чашата с вода се правят дупки. Кръгът плува във водата и я предпазва от замръзване и през нощта, а птицата пие вода през дупките.
  • При ниски температури, ако има и сняг - макар и повърхностен, трябва да оставите сняг вместо вода.

Препоръка! При следващото посещение на птиците трябва да дадете топла вода и храна, загрята до такава степен, че птицата да може да я кълве.