Да, да... пролетта идва със всичките си хубости – птички и пчелички, цветове, аромати, нови сили – всичко, което ни кара да се събудим и ние. А за да сме готови, трябва да започнем да я слушаме. Защото освен с романтични и приказни усещания, тя носи и знание. Знание, което може да бъде само от полза на градинарите.

Сигурно сте чували, че след Гергьовден вече е безопасно да се изнасят разсади и да се засаждат на открито. Защо? Защото до тогава обикновено има опасност от повратни мразове. Е, тази мъдрост може и да се е изменила с годините и най-вече заради климатичните промени, но в някои райони все още е валидна.

Природата си има собствен часовник и този, който умее да го разчита, като едновременно се съобразява с науката, може да се нарече успешен градинар. Този часовник не отмерва секунди, а сигнали. Най-хубавото е, че

тези сигнали са актуални само за района,

в който се случват,

а не са общовалидни. Все пак не можем да сравняваме Сандански със Сапарева баня (нищо, че и двата града са курорти), нали?

Няма по-приятно усещане от това сутрин да излезем на двора, да затворим очи, да поемем дълбоко въздух със зората и едва след това да се заемем с ежедневните задачки. Докато ги вършите обаче, обръщайте внимание на малките неща. Какво ни казват плевелите, но и не само те, а също и цветята, дърветата, птиците...?

Минзухарите масово цъфтят - това означава, че почвата се е затоплила достатъчно и, ако засеем репички и спанак, те бързо, бързо ще поникнат.

Жълтите цветове на форзицията пък подсказват, че грах, зелен лук и салатки ще бъдат в безопасност.

Когато зацъфтят нарцисите, малко по-взискателните по отношение на температурата, цвекло и манголд може да се сеят.

Сред плевелите, които първи цъфтят напролет е глухарчето. Когато поляната пожълтее с неговите цветове, вече е безопасно да се садят картофи. Този сигнал е свързан и с раздвижването на някои вредители. затова не го пропускайте. Следете го как се развива и какво го напада.

Продължаваме с изумително красивите и нежни цветове на ябълката. Тяхната приказка е романтична и практична едновременно. Разказва на градинарите, че многоцветният фасул ще бъде още по-красив и от нея с огнените си багри, ако се засее в този период.

Когато пък венчелистчетата ѝ започнат да падат, сякаш едри снежинки се сипят по тревата, време е за обикновения фасул и тиквовите култури.

Зацъфтява и люлякът, което подсказва, че всички цветя, за които си мечтаем (калдаръмче, петуния, импатиенси и много, много други), могат да бъдат засадени. Украсете света си със собствени боички.

Много практично е да знаем какво ни говорят тревите и дивите растения като цяло, не само за сроковете, но и за качеството на почвата. Припомняме, че

врабчовите чревца се развиват добре

само на плодородна почва,

че копривата расте само, където има органика, киселецът обича кисела почва, а има и още индикатори.

Би било добре, ако си направите леха за зеленчуци или ягоди там, където има килим от врабчови чревца. Също, да си вземете почва за пресаждане на цветята от местата, където расте коприва.

Накрая на днешната цветна страница ви подканяме да споделите с нас по кои природни сигнали се водите вие.