Схема за по-евтина електроенергия за земеделските стопани през следващите 10 години обяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на днешната си среща с представители, излъчени от протестиращите фермери в страната, съобщи АНА-МПА.

През първите 2 години земеделците, които участват в кооперативни формати или са изрядни платци, ще плащат цена от под 10 евроцента за киловатчас, а тези, които имат просрочени задължения – под 11 евроцента, като същевременно ще уреждат задълженията си. Длъжниците ще погасят задълженията си с нулева лихва в продължение на 10 години.

През следващите 8 години цената за една трета от потреблението ще бъде единна и се оценява на 9 евроцента на киловатчас, докато за останалите две трети потребителите ще могат да се снабдяват от свободния пазар. Според правителството това ще позволи на земеделците да планират дейността си за десет години напред. Мярката ще бъде финансирана преди всичко от Фонда за енергиен преход, предаде БТА.

Мицотакис освен това обяви, че в края на март авансово ще бъдат възстановени 40 милиона от общо 82 млн. евро акциз върху горивата за земеделците за 2024 г. Гръцкият премиер заяви, че правителството му е готово за диалог за по-справедлив модел на възстановяване на акциза след 2025 г. включително.