Котките са капризни животни и имат не по-малко капризни стомаси. Затова някои стайни или градински растения, дори подправки у дома, могат да бъдат опасни за тях при поглъщане – от трудно смилаеми до токсични, различните растения оказват различно влияние. Днес ще споменем повечето, които биха могли да повлияят зле на организма на домашната котка.

Подправки

Не бива да включвате в котешката диета лук, чесън и някои други билки, или да им поднасяте храна, в която се съдържат. Смрадликата е една от тези билки, така че бъдете внимателни. Босилекът и розмаринът са от безопасните подправки за мъркащите любимци, така че не се притеснявайте, ако ги отглеждате в саксия и мирисът им привлича котката да си гризне от тях.

Лавандулата се счита за токсична за котките според Центъра за контрол на отравянията на ASPCA. Това се дължи главно на наличието на химичните съединения линалол и линалил ацетат, които могат да раздразнят кожата, очите, лигавиците и стомашно-чревния тракт на котките. В допълнение, тези химикали се метаболизират в черния дроб и могат да причинят увреждане на черния дроб. Етеричните масла от каквито и да било растения също са токсични за домашните любимци.

Стайни растения

Змийските растения, придобиха популярност като едно от най-издръжливите и лесни за поддръжка стайни растения. Те обаче не са най-подходящите за домове с котки, защото могат да бъдат токсични за тях. В зависимост от количеството погълнато растение, размера и здравето на вашата котка и чувствителността й към растението, симптомите на токсичност могат да варират от лек дискомфорт до сериозни усложнения. Въпреки че змийските растения могат да бъдат приятно допълнение към вашият интериор, винаги имайте предвид потенциалните рискове, които представляват за котките.

Помислете за поставяне на змийски растения на места, които са недостъпни за тях. Още по-добре изберете стайни растения, безопасни за котки, за да осигурите благоприятна среда, включително паякообразни растения, орхидеи и бостънски папрати.

В листата на азалията се съдържа отровно вещество, което попаднало в организма на котето поразява централната нервна система, предизвиква повръщане, раздразнени черва и диария, понякога парализира крачетата и отслабва сърдечната дейност.

Алое верата е много полезно за хората растение, но ако домашна котка или куче разкъса обвивката му, вътрешният слой съдържа алоин, който попадайки в стомаха причинява повръщане, диария и други здравословни проблеми.

Грудките на бегониите и цикламата също са токсични, така че при изравяне и поглъщане на части от кореновата система на тези стайно растение, съществува опасност за домашния ви любимец.

Сокът на растението трилистник е токсичен както за хората, така и за котките. Дофенбахия, дървото на живота, лилии, филодендрон и евкалипт също спадат към опасните растения за здравето на четириногите обитатели на дома.

Градински растения

Тук списъкът става твърде дълъг – зюмбюли, лалета, гладиоли, момина сълза, хризантеми, карамфили, бръшлян, олеандър и т.н. Нарцисите съдържат алкалоиди, които са азотни органични съединения в растенията, които имат дълбоки физиологични ефекти върху хората и домашните любимци. Всички части на растението са токсични, но луковицата е най-много, тъй като има най-високи концентрации на тези алкалоиди. Освен това нарцисите съдържат кристали калциев оксалат, които причиняват контактен дерматит при хората, например.

Хортензиите съдържат химикали, наречени цианогенни гликозиди, които могат да бъдат токсични за котки и други животни (включително хора). Когато растението се дъвче или погълне, химикалът се освобождава и може да причини различни симптоми като повръщане, диария и летаргия.

Глицинията е вид лоза, но тя може да расте и като храст или дърво. Семената и шушулките са токсичната част, която трябва да тревожи собствениците на домашни любимци.

Закумът е един от най-токсичните храсти - само 2-3 листа от него могат да убият 10-килограмово куче, защото поглъщането им причинява сърдечен арест или парализа на дихателните мускули.

Не е лесно да поддържате желаната цветна градина, ако домашната котка обитава двора на вилата. Най-сигурният начин е да не засаждате и отглеждате изброените цветя (повечето от които са отровни и за малките деца), но съществуват и други алтернативи. Следете достъпа до вода на животинчето, така че да не се налага да утолява жаждата си, чрез дъвчене на листата на растения. За да държите котката далеч от градината може да използвате коча трева – любимата билка на котките, която ги привлича и кара да загубят интерес към останалите растения. Друго средство, което отказва котката от унищожителни намерения към токсични растения, е ароматът на цитрусови плодове и масла. Поставяйки продукти с такъв аромат в подножието на растението котката би отстъпила назад, в страх и недоволство от тази миризма. Спрей за отблъскване също може да свърши работа.

Ако забележите нагризано растение или разровена саксия и нетипично за котето поведение, незабавно се свържете с ветеринарен лекар – по-добре фалшива тревога, отколкото закъсняла помощ.

Коледната звезда е едно от опасните стайни растения
Коледната звезда е едно от опасните стайни растения
Пазете котките и от бодливи кактуси. Сукулентите също са токсични
Пазете котките и от бодливи кактуси. Сукулентите също са токсични
Петуниите не вредят на домашните любимци
Петуниите не вредят на домашните любимци