Когато планирате ландшафта и закупуването на зелен разсад от многогодишни растения за градината, е необходимо да помислите как ще изглежда дизайна през зимата.

Най-доброто време за изготвяне на дизайнерски проект е март, началото на април, когато снегът се топи. През този период градинският парцел е достатъчно открит, за да се покажат неравномерни пейзажи, прекомерно натрупване на растения и неоправдани празнини. Недостатъците на предишното планиране ще станат очевидни, неестетичните сгради за полезни цели ще излязат на преден план. А те, ако са правилно декорирани, могат да се превърнат в забележителен елемент. Пейзажът пред очите ви ще ви подскаже къде да добавите цветни акценти и как да запълните празнините.

За да превърнете зимната градина в приказно кътче, можете да използвате декоративни хранилки за птици и катерици, градински декоративни елементи от дърво и камък, миниатюрни фонтани или езерца и да използвате осветление. Основното предимство на градината са растенията. Подходящите дървета, храсти и треви могат да ви помогнат да вдъхнете живот на вашия зимен пейзаж.

Красотата е в малките неща

Дори на пръв поглед незначителни малки неща могат значително да преобразят пространството. За да запазите градината изпълнена с птичи песни през зимата, хранилките и къщичките за птици ще помогнат за привличането на пернати вокалисти. Голям избор от модели ще ви позволи да закупите или да измайсторите хранилка с масивен крак или висяща трапезария за птици. Дизайнът на хранилките е претърпял значителни промени, така че сега във вашата градина могат да се появят истински миниатюрни птичи имения.

Стопанските постройки,

на които може да се придаде декоративна стойност, ще се превърнат в отличителен акцент в пространството на зимната градина.

  • Шкафът за съхранение на градински инструменти може да бъде маскиран като дървена мелница. Пазарът предлага истински шедьоври с въртящо се витло, елегантни прозорци и декоративни веранди.
  • Като място за съхранение на торове може да се монтира дървен кладенец със затварящ се люк.
  • Компактна градинска къща в класически стил, провинциален Прованс или под формата на A-рамка може да изпълнява голямо разнообразие от функции: от място за почивка до съхранение на домакинско оборудване (косачка за трева, ножици за подрязване на дървета, работни инструменти).

Малките архитектурни форми

  • Хубаво е да се възхищавате на такива малки неща като алпинеум или миниатюрно езерце, докато се разхождате.
  • Дървената пергола ще изглежда елегантно не само когато е заобиколена от цветя или жълти листа, но и на фона на покрити със сняг дървета. Дървената конструкция, обвита с вечнозелен бръшлян, ще се превърне в основен акцент в зимния пейзаж.
  • Градинските скулптури придават известно величие на зимната градина. Добрият вкус на собственика се подчертава и от монументални скулптури, изработени от камък с естествена текстура. А закачливите гипсови фигурки трябва да се прибират през зимата, защото са чувствителни към влага и студ и бързо се разрушават под тяхното въздействие.
  • Популярни са животинските фигури в естествен размер, направени в реалистичен стил. Те привличат окото и създават впечатление за населена територия.
  • Металните скулптури в духа на фигурното коване са в тенденция. Например велосипед или кован купол във формата на тиквена карета или количка за цветя.
  • Каменните саксии с малки вечнозелени храсти, като купа с жива вода, също ще привлекат вниманието.

СЪВЕТ: Арки, мостове, пейки и др. няма да загубят своя чар през зимата. Когато купувате или изработвате тези външни части, трябва да дадете предпочитание на издръжливи материали, които са устойчиви на капризите на времето, така че да не се налага да ги прибирате за зимата.

Градински мебели в снега

също ще оживят района и ще добавят уют. Изборът на стил и материал зависи от вас.

  • Класическият вариант са елегантните мебели от ковано желязо. Отдалеч изглежда като метална дантела. Ажурни облегалки на столове, сложни маси и усукани декорации на градински пейки, поръсени със сняг, ще подчертаят вашия вкус и няма да останат незабелязани. Освен това мебелите от ковано желязо не изискват специални грижи през зимата.

Много е трудно да се счупят, така че не се страхуват от снежни шапки и от температурни промени. Цветът може лесно да се промени, ако старият ви е омръзнал.
Важно: За да могат кованите мебели да служат вярно дълго време, трябва да ги покривате с антикорозионна боя веднъж на всеки 2 години.

  • Вторият най-популярен вариант са пластмасовите мебели. За зимна употреба трябва да се избира много внимателно, като се предпочита висококачествена пластмаса (така че да издържа на замръзване), ненатрапчиви модели и неотровни цветове. Пластмасовите мебели ще издържат много по-малко от кованите мебели. Но с добра грижа, могат да ви служат в продължение на няколко сезона, запазвайки своя вид.
  • Използването на дървени мебели през зимата е под въпрос. Естетическият компонент, разнообразието от нюанси и универсалността са извън съмнение, но зависимостта от метеорологичните условия и запалимостта са малко объркващи. Разбира се, ако желаете, можете да закупите бюджетна версия на дървени мебели, така че да не съжалявате като ги изхвърлите по-късно, ако се деформират или загубят външния си вид.

Покрийте ги със специално защитно съединение (може да бъде лак или боя) и вижте как ще издържат през зимата. Но все пак през зимата е по-добре да замените дървените мебели с алтернативни опции.

  • Плетените мебели от естествени материали се държат по подобен начин. Затова трябва да се пазят от влага и студ. Новите плетени мебели, да речем ратан, няма да оцелеят през зимата - това е факт.

Но ако имате стар ненужен плетен стол в бараката или дори цял комплект, който не можете да изхвърлите, не се колебайте да го използвате. Пребоядисайте го в по-наситен цвят (като бордо или кафяво). Тъй като мебелите са леки, помислете как да ги обезопасите в случай на силен вятър. Естествено, няма да може да функционира с пълен капацитет, но ще служи като елемент на дизайна, например на верандата. И ако се повреди, няма да ви жал да го изхвърлите.

  • Изкуственият ратан може да се конкурира с пластмасата. Той е непретенциозен и функционален. Чувства се страхотно както през зимата, така и през лятото. От разстояние не винаги и не всеки може да го различи от естествения. В същото време изкуствените градински мебели ще служат правилно дори при замръзване.