Протестите ни продължават и утре заявиха  представителите на Инициативния комитет, които бяха поканени на разговор от министър Вътев в сградата на ведомството. Причината - министърът отказал да изпълни исканията на протестиращите да си подаде оставката, докато премиерът Николай Денков и Мария-Габриел лично не му я поискат. Той предложил преговори, но те са отхвърлени и искането на комитета за оставка на аграрния министър остава в сила.

Диалогът между протестиращите и кабинета, бе  осъществен от председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов, председателя на Обединени български животновъди Бойко Синапов и председателя на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров.

Лидерите на шествието излязоха с неофициално становище от името на 26 организации, включени в ИК, а именно - протестна готовност по сборните пунктове и продължение в утрешния ден с насоченост към Министерски съвет и евентуално с изкарване на земеделска техника. Преговори по доуточняване на обстоятелствата около протеста утре и мястото му ще се проведат до края на деня в среща на ръководството на комитета.

При днешния протест близо 400 земеделци затвориха бул. Христо Ботев за около 30 минути. Към момента няма пречки за осъществяване на движението в района на сградата на МЗХ.

Организациите заявяват исканията си в писма до министъра още от миналата година, но са разочаровани от резултатите и начина на ръководене на Вътев, който подкрепили в началото и чието назначаване смятали като комплимент, по думите на Върбанов. Той каза, че проблемите довели до протеста са натиска от чуждестранен внос, занижените стандарти за качество, пазарните цени на търговските вериги, невнесените законодателни промени и не на последно място пълното неразбиране на проблемите на сектора от страна на ръководството на МЗХ.

Според протестиращите, Вътев успява да разедини различните сектори, а недоволството на животновъдите ги накара да палят слама пред сградата на МЗХ, да изливат мляко и да скандират искането си за оставка. Сред присъстващите беше и телето Киро, което още от бебе "не иска да бъде управлявано от говеда", както гласи протестният му постер.

Комитетът твърди, че за разлика от думите на министъра на снощната среща, организациите, които включва са сплотени в действията си и ще останат такива и утре, но преустановяват за днес, за да свършат работата в стопанствата си, която отложили днес, за да "напомнят" на ведомството да свърши своята.

Шествието временно преустанови движението по столичния булевард Хр.Ботев
Шествието временно преустанови движението по столичния булевард Хр.Ботев
Димитър Зоров пред медиите
Димитър Зоров пред медиите
Телето Киро също протестира
Телето Киро също протестира