По повод днешния празник Трифон Зарезан в Троянския манастир "Успение Богородично" се състоя ритуал по зарязване на лози. На него присъства министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

"Ние идваме да посетим община Троян заради това, че тя успешно си храни децата със собствено производство от детските градини и в училищата. А в Троянския манастир смятам, че всеки българин идва с удоволствие, защото той носи и сериозна историческа памет и е свято, духовно място", заяви министърът, цитиран от БТА.

Архимандрит Стефан, наместник на игумена на Свитата обител, отслужи водосвет и освети лозата по повод празника. След това официалните гости участваха в ритуала.

Сред тях бяха и заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, народни представители, областният управител на Ловеч Виктор Стойчев и кметът на Троян Донка Михайлова.

От 14:00 часа днес министър Кирил Вътев и зам.-министър Георги Тошев ще проведат среща със земеделски производители от област Ловеч. Ще бъдат дискутирани актуални въпроси пред фермерите от района и разпределението на пасища и мери. 

Срещата е в Троян, в салона на общината.